Klasický vlašský či pochoutkový salát známe všichni. Chtěli byste si dopřát něco podobně výživného, ale bez použití uzeniny? Sáhněte po našem salátu, díky němuž dodáte tělu cenné živiny, zejména bílkoviny a minerály. Tím zázrakem, který vaše jídlo obohatí, jsou vařené bílé fazole. V salátu mají i další funkci – dodávají zajímavou texturu. Jejich měkkost je příjemným kontrastem pro křupavou mrkev a pevné brambory. Fazole navíc hezky vstřebávají chuť majonézové zálivky.
Mrkev jako „multivitamin“
Mrkev zase dodá salátu jemnou nasládlost a také lákavou barvu, díky níž není výsledek na pohled mdlý. Zdravotní bonusy této oblíbené zeleniny jsou známé: betakaroten jako nejznámější provitamin A (tedy prvek klíčový pro zdraví očí), jehož využitelnost se tepelnou úpravou dokonce zvyšuje. Méně známý je fakt, že mrkev obsahuje též vlákninu, draslík a antioxidanty. V kombinaci s fazolemi a dalšími surovinami, jako jsou brambory a majonéza, je tedy skvělým pomocníkem k získání zdravé chuťové harmonie. Nasládlost mrkve je vyvažována jemnou zemitostí fazolí, krémová a lahodná majonéza spojená se zakysanou smetanou zase propojuje vše v lahodný celek.
Ingredience:
- Vařené bílé fazole – 300 g;
- Vejce – 5 ks;
- Mrkev – 2 ks;
- Brambora – 1 ks;
- Nakládané okurky – 4 ks;
- Kopr – několik větviček.
Ingredience na zálivku:
- Majonéza – 160 g;
- Zakysaná smetana (minimálně 20%) – 1 polévková lžíce;
- Sůl – ½ čajové lžičky.
Postup:
- Brambory uvařte doměkka (jako na klasický bramborový salát).
- Mrkev též uvařte, jen pozor, měla by zůstat mírně křupavá.
- Vejce uvařte natvrdo.
- Brambory a vejce oloupejte a nechte vychladnout.
- Brambory, vejce, mrkev a sladkokyselé okurky (lze použít i nakládačky ve slaném nálevu) nakrájejte na malé kostičky.
- Kopr nasekejte, vše společně promíchejte.
- Přidejte uvařené bílé fazole.
- V samostatné misce připravte zálivku:
- Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou a trochou soli.
- Salát smíchejte se zálivkou a nechte alespoň hodinu v lednici rozležet.

Zavináčový salát jako kyselá pochoutka z minulosti

Domácí čalamáda ze zelí, mrkve a papriky: Vitamínová bomba zavařené na celý rok
Zdroj: Autorský text, Healthline