Klasický vlašský či pochoutkový salát známe všichni. Chtěli byste si dopřát něco podobně výživného, ale bez použití uzeniny? Sáhněte po našem salátu, díky němuž dodáte tělu cenné živiny, zejména bílkoviny a minerály. Tím zázrakem, který vaše jídlo obohatí, jsou vařené bílé fazole. V salátu mají i další funkci – dodávají zajímavou texturu. Jejich měkkost je příjemným kontrastem pro křupavou mrkev a pevné brambory. Fazole navíc hezky vstřebávají chuť majonézové zálivky.

Mrkev jako „multivitamin“

Mrkev zase dodá salátu jemnou nasládlost a také lákavou barvu, díky níž není výsledek na pohled mdlý. Zdravotní bonusy této oblíbené zeleniny jsou známé: betakaroten jako nejznámější provitamin A (tedy prvek klíčový pro zdraví očí), jehož využitelnost se tepelnou úpravou dokonce zvyšuje. Méně známý je fakt, že mrkev obsahuje též vlákninu, draslík a antioxidanty. V kombinaci s fazolemi a dalšími surovinami, jako jsou brambory a majonéza, je tedy skvělým pomocníkem k získání zdravé chuťové harmonie. Nasládlost mrkve je vyvažována jemnou zemitostí fazolí, krémová a lahodná majonéza spojená se zakysanou smetanou zase propojuje vše v lahodný celek.

Ingredience:

  • Vařené bílé fazole – 300 g;
  • Vejce – 5 ks;
  • Mrkev – 2 ks;
  • Brambora – 1 ks;
  • Nakládané okurky – 4 ks;
  • Kopr – několik větviček.

Ingredience na zálivku:

  • Majonéza – 160 g;
  • Zakysaná smetana (minimálně 20%) – 1 polévková lžíce;
  • Sůl – ½ čajové lžičky.
Obrázek k receptu: Bez uzeniny, přesto vydatný a chutný: Skvělý salát s tajnou ingrediencí!
Foto: Souspark, Recept na: Bez uzeniny, přesto vydatný a chutný: Skvělý salát s tajnou ingrediencí!

Postup:

  • Brambory uvařte doměkka (jako na klasický bramborový salát).
  • Mrkev též uvařte, jen pozor, měla by zůstat mírně křupavá.
  • Vejce uvařte natvrdo.
  • Brambory a vejce oloupejte a nechte vychladnout.
  • Brambory, vejce, mrkev a sladkokyselé okurky (lze použít i nakládačky ve slaném nálevu) nakrájejte na malé kostičky.
  • Kopr nasekejte, vše společně promíchejte.
  • Přidejte uvařené bílé fazole.
  • V samostatné misce připravte zálivku:
  • Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou a trochou soli.
  • Salát smíchejte se zálivkou a nechte alespoň hodinu v lednici rozležet.
Obrázek receptu na zavináčový salát.

Zavináčový salát jako kyselá pochoutka z minulosti

Obrázek k receptu na zeleninovou čalamádu

Domácí čalamáda ze zelí, mrkve a papriky: Vitamínová bomba zavařené na celý rok

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest