Když se blíží Vánoce a vaše kuchyně už volá po vůni koření, perníčky jsou tím pravým způsobem, jak navodit tu správnou sváteční atmosféru. Perníčky milujeme nejen pro jejich chuť, ale také pro jejich tradici, vůni a hlavně jednoduchost. A pokud jste si mysleli, že pečení perníčků je časově náročné, ukážeme vám, jak rychle a snadno vytvořit křehké perníčky, které voní jako sen.

Pamatujete si ty chvíle, kdy jste jako malí pomáhali mamince s vykrajováním a zdobením perníčků? Každý kousek nesl vlastní příběh a vůně čerstvě upečených perníčků byla předzvěstí blížících se Vánoc. A teď můžete tento kouzelný okamžik předat svým dětem nebo vnoučatům.

Recept na rychlé perníčky

Délka přípravy 45 minut, délka pečení 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg mouky
  • 350 ml kefíru
  • 1 hrnek cukru
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Na glazuru:

  • 1 bílek
  • 3 lžíce cukru

Postup přípravy

1. Mixérem si vyšleháme spolu žloutky, bílek, cukr a med, po vyšlehání přidáme kefír a olej.

2. Dobře promícháme a nakonec přidáme mouku, jedlou sodu a perníkové koření.

3. Vypracujeme pevné těsto a vyválíme ho na tloušťku asi 1 cm.

4. Nyní přichází ta nejzábavnější část, vykrájíme požadované tvary a vyskládáme je na plach vyložený pečícím papírem.

Bleskové perníčky.
Zdroj: commons.wikimedia, Bleskové perníčky.

5. Kousky by se neměly dotýkat, aby se nám k sobě nespekly a následně plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut.

6. Během pečení si připravíme glazuru tak, že spolu vyšleháme bílek s cukrem. Nesmíme přešlehat, glazura musí být tekutá.

7. Po upečení perníčků je ihned za horka potřeme glazurou a vrátíme je na 10 minut ještě dopéct do trouby.

8. Necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Pár tipů, jak uchovat perníčky měkké

Jakmile perníčky zcela vychladnou, uložte je do vzduchotěsné nádoby s kouskem chleba nebo jablka.

Skladujte je při pokojové teplotě na suchém místě.

Perníčky k dokonalé měkkosti často potřebují pár dní, někdy i týdnů – tak vyčkejte!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest