Když se blíží Vánoce a vaše kuchyně už volá po vůni koření, perníčky jsou tím pravým způsobem, jak navodit tu správnou sváteční atmosféru. Perníčky milujeme nejen pro jejich chuť, ale také pro jejich tradici, vůni a hlavně jednoduchost. A pokud jste si mysleli, že pečení perníčků je časově náročné, ukážeme vám, jak rychle a snadno vytvořit křehké perníčky, které voní jako sen.
Pamatujete si ty chvíle, kdy jste jako malí pomáhali mamince s vykrajováním a zdobením perníčků? Každý kousek nesl vlastní příběh a vůně čerstvě upečených perníčků byla předzvěstí blížících se Vánoc. A teď můžete tento kouzelný okamžik předat svým dětem nebo vnoučatům.
Recept na rychlé perníčky
Délka přípravy 45 minut, délka pečení 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg mouky
- 350 ml kefíru
- 1 hrnek cukru
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Na glazuru:
- 1 bílek
- 3 lžíce cukru
Postup přípravy
1. Mixérem si vyšleháme spolu žloutky, bílek, cukr a med, po vyšlehání přidáme kefír a olej.
2. Dobře promícháme a nakonec přidáme mouku, jedlou sodu a perníkové koření.
3. Vypracujeme pevné těsto a vyválíme ho na tloušťku asi 1 cm.
4. Nyní přichází ta nejzábavnější část, vykrájíme požadované tvary a vyskládáme je na plach vyložený pečícím papírem.
5. Kousky by se neměly dotýkat, aby se nám k sobě nespekly a následně plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut.
6. Během pečení si připravíme glazuru tak, že spolu vyšleháme bílek s cukrem. Nesmíme přešlehat, glazura musí být tekutá.
7. Po upečení perníčků je ihned za horka potřeme glazurou a vrátíme je na 10 minut ještě dopéct do trouby.
8. Necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Pár tipů, jak uchovat perníčky měkké
Jakmile perníčky zcela vychladnou, uložte je do vzduchotěsné nádoby s kouskem chleba nebo jablka.
Skladujte je při pokojové teplotě na suchém místě.
Perníčky k dokonalé měkkosti často potřebují pár dní, někdy i týdnů – tak vyčkejte!