Uzené maso představuje díky své výrazné vůni a chuti oblíbenou surovinu. Uzení prodlužuje trvanlivost masa, a to při zachování výživové hodnoty, takto upravená surovina je tedy přirozeným zdrojem bílkovin. Kuřecí prsa navíc představují dietní variantu s nízkým obsahem tuku. Skvěle se hodí k těstovinám, do slaných koláčů nebo jako náplň sendvičů, jeho aroma vynikne v salátech.
Uzené s vejci: Zdaleka ne jen v konzervě
Znáte nějakou světovou kuchyni, jejíž klíčovou součástí nejsou vajíčka? Taková asi neexistuje. Vejce disponují širokou škálou využití – od úpravy „natvrdo“ používané samostatně nebo například na klasické české chlebíčky přes snídaňové omelety, pečení až po zahušťování či obalování. Jsou doslova pramenem zdraví: obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, vitamíny A, D, B12 a minerály – selen, fosfor a zinek.
Kvalita je samozřejmě značně ovlivněna podmínkami chovu. Ideálem jsou vajíčka od slepic z volného výběhu či z biochovu. Kromě aspektu etického je zde také fakt, že tyto produkty mívají lepši nutriční profil a podstatně výraznější chuť. Vejce přináší do našeho jídelníčku také lecitin, prvek důležitý pro funkci jater a metabolismus tuků. Zkombinovat vejce, uzené kuřecí maso, zeleninu a sýr v salátu, který je navíc rychlý a vypadá efektně, tedy znamená skvělý nápad přinášející chuť i zdraví.
Ingredience na vynikající vrstvený salát
- Tvrdý sýr – 80 g;
- Majonéza – 2 lžíce;
- Rajče střední velikosti – 1 ks;
- Sůl – špetka;
- Jarní cibulka – 3 ks;
- Uzená kuřecí prsa – 200 g;
- Natvrdo uvařená vejce – 2 ks.
Postup přípravy salátu
- Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a vložte jej do mísy vystlané potravinovou fólií.
- Vidličkou upěchujte.
- Pokryjte tenkou vrstvou majonézy.
- Rajče nakrájejte na kostičky, z nichž vytvořte další vrstvu salátu.
- Osolte a posypte nasekanou jarní cibulkou.
- Uzená kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, které vsypte na salát.
- Znovu lehce upěchujte vidličkou.
- Stejně tak přisypte natvrdo uvařená a nahrubo nastrouhaná vejce, znovu lehce vidličkou přimáčkněte.
- Přidejte zbytek majonézy.
- Salát nechte cca 30 minut vychladit, poté vyklopte a podávejte.

Trochu odlišný recept na vlašský salát: Díky této ingredienci bude chutnat lépe než kdy dříve

Netradiční ale o to chutnější salát z pekingského zelí a ananasového kompotu zažene hlad a potěší chuťové pohárky
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline