Uzené maso představuje díky své výrazné vůni a chuti oblíbenou surovinu. Uzení prodlužuje trvanlivost masa, a to při zachování výživové hodnoty, takto upravená surovina je tedy přirozeným zdrojem bílkovin. Kuřecí prsa navíc představují dietní variantu s nízkým obsahem tuku. Skvěle se hodí k těstovinám, do slaných koláčů nebo jako náplň sendvičů, jeho aroma vynikne v salátech.

Uzené s vejci: Zdaleka ne jen v konzervě

Znáte nějakou světovou kuchyni, jejíž klíčovou součástí nejsou vajíčka? Taková asi neexistuje. Vejce disponují širokou škálou využití – od úpravy „natvrdo“ používané samostatně nebo například na klasické české chlebíčky přes snídaňové omelety, pečení až po zahušťování či obalování. Jsou doslova pramenem zdraví: obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, vitamíny A, D, B12 a minerály – selen, fosfor a zinek.

Kvalita je samozřejmě značně ovlivněna podmínkami chovu. Ideálem jsou vajíčka od slepic z volného výběhu či z biochovu. Kromě aspektu etického je zde také fakt, že tyto produkty mívají lepši nutriční profil a podstatně výraznější chuť. Vejce přináší do našeho jídelníčku také lecitin, prvek důležitý pro funkci jater a metabolismus tuků. Zkombinovat vejce, uzené kuřecí maso, zeleninu a sýr v salátu, který je navíc rychlý a vypadá efektně, tedy znamená skvělý nápad přinášející chuť i zdraví.

Ingredience na vynikající vrstvený salát

  • Tvrdý sýr – 80 g;
  • Majonéza – 2 lžíce;
  • Rajče střední velikosti – 1 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Jarní cibulka – 3 ks;
  • Uzená kuřecí prsa – 200 g;
  • Natvrdo uvařená vejce – 2 ks.
Obrázek k receptu: Rychlovka z pár běžných surovin: Bleskový vrstvený salát
Foto: YouTube/Chutný TV, Recept na: Rychlovka z pár běžných surovin: Bleskový vrstvený salát

Postup přípravy salátu

  • Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a vložte jej do mísy vystlané potravinovou fólií.
  • Vidličkou upěchujte.
  • Pokryjte tenkou vrstvou majonézy.
  • Rajče nakrájejte na kostičky, z nichž vytvořte další vrstvu salátu.
  • Osolte a posypte nasekanou jarní cibulkou.
  • Uzená kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, které vsypte na salát.
  • Znovu lehce upěchujte vidličkou.
  • Stejně tak přisypte natvrdo uvařená a nahrubo nastrouhaná vejce, znovu lehce vidličkou přimáčkněte.
  • Přidejte zbytek majonézy.
  • Salát nechte cca 30 minut vychladit, poté vyklopte a podávejte.
Obrázek k receptu: Klasika českých chlebíčků: Salát z měkkého salámu

Trochu odlišný recept na vlašský salát: Díky této ingredienci bude chutnat lépe než kdy dříve

Obrázek k receptu: Ananas, sýr a pekingské zelí společně: Svěží a vynikající salát

Netradiční ale o to chutnější salát z pekingského zelí a ananasového kompotu zažene hlad a potěší chuťové pohárky

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest