Měkké salámy jsou u nás tradiční součástí chlebíčků, obložených mís i salátů. Vyrábějí se z mletého vepřového i hovězího masa s kořením, solí a dusitany (proto jsou narůžovělé a vydrží v lednici pár dní). Historie těchto salámů sahá do 19. století, kdy se začaly průmyslově vyrábět. Obsahují bílkoviny a tuky, ale i vyšší podíl soli, proto by si měli na jejich přílišnou konzumaci dát pozor především lidé s vysokým krevním tlakem. Při nákupu se dívejte na složení – kvalitní salámy obsahují alespoň 70 % masa, ideálně bez strojně odděleného (SOM). Sledujte také obsah tuku a vyhněte se výrobkům s dlouhým seznamem „éček“ a zvýrazňovačů chuti. Zkontrolujte barvu: příliš sytá růžová pravděpodobně ukazuje na příliš vysoký obsah dusitanů. Nezapomeňte také na čerstvost – salám by měl být pružný, bez slizkého povrchu a nepříjemného zápachu.

Bezmasá alternativa:  veganský „salám“

Veganské salámy se vyrábějí zejména z rostlinných bílkovin (sója, pšenice, hrách), zeleniny, olejů a koření. Chuťově i vzhledově napodobují masové varianty a bývají obohacené o vitamin B12 a železo. Veganské varianty se dají nakrájet na kolečka a použít do sendvičů, salátů nebo na pizzu, stejně jako klasické salámy. I u těchto výrobků je dobré sledovat složení, i ony totiž mohou obsahovat vyšší podíl soli a tuku. Proto také u veganských alternativ čtěte etikety – sledujte, zda obsahují dostatek bílkovin (alespoň 10–15 g/100 g) a jsou obohacené o vitamin B12 či železo. Přednost si zaslouží produkty s co nejkratším složením a bez zbytečných zahušťovadel, barviv a umělých aromat. Kvalitní výrobky často využívají luštěninové nebo obilné bílkoviny a nebývají tak přesolen jako méně kvalitní značky. Máte-li možnost, vybírejte spíše bio či farmářské produkty.

Ingredience na přípravu

  • Měkký salám (může být i veganský) krájený na kolečka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • Nakládané okurky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 125-150 g;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Lák z okurek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Klasika českých chlebíčků: Salát z měkkého salámu
Foto: YouTube / Elliina chutná kuchyně, Recept na: Klasika českých chlebíčků: Salát z měkkého salámu

Postup přípravy vlašáku

  • Salám nakrájejte na nudličky.
  • Okurky nakrájejte na půlkolečka a přimíchejte k salámu.
  • Přidejte majonézu a lák z okurek.
  • Salát podávejte nejlépe vychlazený.
Obrázek receptu na vlašský salát podle ČSN z roku 1976.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976

Obrázek receptu na pochoutkový salát

Pochoutkový retro salát, téměř jako podle normy ČSN ze starých časů

Zdroj: Autorský text, YouTube, Vitalia

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest