Ovocná bublanina je pro mě naprostá klasika, která nikdy neomrzí. Tahle varianta je ale trochu jiná – místo třeného nebo kynutého těsta se dělá z řidšího těsta, podobného tomu na palačinky či lívance. Ovoce se přidává buď přímo do těsta, nebo se nasype navrch, a při pečení se krásně propadne dovnitř – právě proto se jí říká bublanina. Je lehká, není přeslazená a hlavně – žádné kynutí ani šlehání sněhu z bílků, takže je hotová raz dva.

Po upečení má těsto vláčnou, trochu gumovější konzistenci, která připomíná nákyp. Díky ovoci, třeba borůvkám, je příjemně šťavnatá, místy skoro až pudinková. Je to moderní a jednoduchá verze klasického ovocného koláče, kterou mám ráda třeba ke snídani, ke kávě nebo jen tak, když se zasteskne po něčem domácím a voňavém.

Recept na Borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta

Ingredience potřebné k přípravě palačinkového koláče s ovocem

  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 7 lžic cukru
  • 400 g hladké mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • borůvky ale potřeby a chuti

Postup přípravy koláče z palačinkového těsta

1. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem.

2. Na 5 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

3. Poté koláč vyndáme poklademe hustě borůvky a vložíme zpátky do trouby.

Těsto posypeme hustě borůvkami a dopečeme.
Foto: Cooky.cz, Těsto posypeme hustě borůvkami a dopečeme.

4. Koláč pečeme dalších cca 10 minut.

Po vytažení z trouby koláč posypeme krupicovým cukrem a necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Drobenkový skvost: nedělní borůvkový koláč

Nedělní borůvkový koláč z drobenky podle receptu našich babiček

Obrázek receptu na Zdravý pečený cheesecake s borůvkami, krémový, lahodný a snadný

Zdravý cheesecake s borůvkami: Lehký tvarohový koláč s celozrnným korpusem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest