Ovocná bublanina je pro mě naprostá klasika, která nikdy neomrzí. Tahle varianta je ale trochu jiná – místo třeného nebo kynutého těsta se dělá z řidšího těsta, podobného tomu na palačinky či lívance. Ovoce se přidává buď přímo do těsta, nebo se nasype navrch, a při pečení se krásně propadne dovnitř – právě proto se jí říká bublanina. Je lehká, není přeslazená a hlavně – žádné kynutí ani šlehání sněhu z bílků, takže je hotová raz dva.
Po upečení má těsto vláčnou, trochu gumovější konzistenci, která připomíná nákyp. Díky ovoci, třeba borůvkám, je příjemně šťavnatá, místy skoro až pudinková. Je to moderní a jednoduchá verze klasického ovocného koláče, kterou mám ráda třeba ke snídani, ke kávě nebo jen tak, když se zasteskne po něčem domácím a voňavém.
Recept na Borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta
Ingredience potřebné k přípravě palačinkového koláče s ovocem
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 7 lžic cukru
- 400 g hladké mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- borůvky ale potřeby a chuti
Postup přípravy koláče z palačinkového těsta
1. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem.
2. Na 5 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
3. Poté koláč vyndáme poklademe hustě borůvky a vložíme zpátky do trouby.
4. Koláč pečeme dalších cca 10 minut.
Po vytažení z trouby koláč posypeme krupicovým cukrem a necháme vychladnout.

Nedělní borůvkový koláč z drobenky podle receptu našich babiček

Zdravý cheesecake s borůvkami: Lehký tvarohový koláč s celozrnným korpusem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková