Švestkové knedlíky jsou pochoutkou, která potěší každého milovníka sladkých jídel. Měkké, nadýchané bramborové těsto obaluje celou švestku, která je uvnitř sladká a šťavnatá. Tyto knedlíky se obalují v máslové strouhance a bohatě posypávají křupavým skořicovým cukrem. Jsou skvělým lehkým jídlem nebo dezertem.
Jsou jasně zářící hvězdou mezi ovocnými knedlíky
Tato verze ovocných knedlíků je oblíbená po celém jižním Německu, Rakousku a střední Evropě. Dříve se smažily, ale nyní se většinou vaří a obalují v máslové strouhance. Knedlíky lze připravit z kvasnicového těsta, tvarohového těsta nebo z vařeného bramborového těsta, jako v tomto receptu.
Recept na Bramborové ovocné knedlíky plněné švestkami
Suroviny pro přípravu knedlíků
- 4 střední brambor
- 1 lžičku másla (změklého)
- ¼ lžičky jemné soli
- 2 šálky hladké mouky
- 1 vejce
- 20 švestek (vypeckovaných)
Na máslovou strouhanku:
- 2 lžíce másla (změklého)
- 1 lžíce oleje
- 1 šálek strouhanky
- skořicový cukr: 1 šálek cukru + 2 lžičky skořice
Postup
- Uvaříme celé brambory ve slupce, dokud nejsou měkké. Oloupeme je a ještě teplé rozmačkáme nebo nastrouháme. K bramborám přidáme máslo a sůl.
- Přidáme mouku, vejce a promícháme, dokud nevznikne nelepivé těsto.
- Nyní si těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a nakrájíme na čtverečky.
- Do středu každého čtverečku vložíme švestku, těsto kolem ní zabalíme a vytvoříme knedlík.
- Knedlíky vaříme ve vroucí a mírně osolené vodě, dokud nevyplanou na povrch. Jakmile vyplavou ihned je vyndáme.
- V pánvi rozpusťte máslo s olejem a osmažte strouhanku do zlatova.
- Obalte knedlíky ve strouhance a podávejte se skořicovým cukrem.
Tip – Pokud nechcete knedlíky obalovat, můžete knedlíky podávat posypané mletým mákem s cukrem.