Ať už toto jídlo nazveme jakkoliv, jisté je, že brambory na loupačku jsou malou oslavou jednoduchosti, která nikdy nevyjde z módy. A právě při večeři, kterou byly zrovna tyhle brambory, byla u stolu vždycky pohoda, kterou jsme jako děti milovaly. Každý si loupal, másloval a solil tu svoji bramboru, kterou zapíjel kefírem nebo studeným sladkým mlékem. Dodnes toto jídlo miluji, i když, nevím proč, jej neděláme tak často.
Brambory uvařené ve slupce se zemitou vůní patří k nejútulnějším pokrmům české kuchyně. Stačí přidat kousek čerstvého másla, které se na horké bramboře pozvolna rozpouští, a doušek studeného kefíru a člověk má na talíři pokrm, v němž je všechno. Je to jídlo, které nezatěžuje, ale pohladí. V některých domácnostech se toto jídlo jedlo s tvarohem, ale u nás vždycky s máslem.
Recept na Brambory na loupačku
Ingredience potřebné na přípravu Brambor na loupačku s máslem a kefírem
- brambory varný typ A
- máslo
- sůl
- kefírové mléko
Postup přípravy Brambor na loupačku
1. Brambory zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka.

2. Horké brambory podáváme s máslem, solí a kefírem nebo mlékem.
Tradičně se asi brambory vařily ve vodě, ale u nás na Slovensku bylo zvykem upéct celé brambory ve slupce v troubě a proto to tak dělám, je to jedna z možností, tak vyzkoušejte.
Bramborový salát na 6 způsobů: Rodinu ohromí klasické i poněkud netradiční variace
Bramborový kvíz, který zabere pár minut: Oblíbené druhy a postupy přípravy by měla znát každá kuchařka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, Zdroj a fotky: @Rychlesenajist