Ať už toto jídlo nazveme jakkoliv, jisté je, že brambory na loupačku jsou malou oslavou jednoduchosti, která nikdy nevyjde z módy. A právě při večeři, kterou byly zrovna tyhle brambory, byla u stolu vždycky pohoda, kterou jsme jako děti milovaly. Každý si loupal, másloval a solil tu svoji bramboru, kterou zapíjel kefírem nebo studeným sladkým mlékem. Dodnes toto jídlo miluji, i když, nevím proč, jej neděláme tak často.

Brambory uvařené ve slupce se zemitou vůní patří k nejútulnějším pokrmům české kuchyně. Stačí přidat kousek čerstvého másla, které se na horké bramboře pozvolna rozpouští, a doušek studeného kefíru a člověk má na talíři pokrm, v němž je všechno. Je to jídlo, které nezatěžuje, ale pohladí. V některých domácnostech se toto jídlo jedlo s tvarohem, ale u nás vždycky s máslem.

Recept na Brambory na loupačku

Ingredience potřebné na přípravu Brambor na loupačku s máslem a kefírem

  • brambory varný typ A
  • máslo
  • sůl
  • kefírové mléko

Postup přípravy Brambor na loupačku

1. Brambory zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka.

Brambory zalijeme studenou vodou a uvařím do měkka.
Zdroj: Rychle se najíst, Brambory zalijeme studenou vodou a uvařím do měkka.

2. Horké brambory podáváme s máslem, solí a kefírem nebo mlékem.

Tradičně se asi brambory vařily ve vodě, ale u nás na Slovensku bylo zvykem upéct celé brambory ve slupce v troubě a proto to tak dělám, je to jedna z možností, tak vyzkoušejte.

Fotografie bramborového salátu

Bramborový salát na 6 způsobů: Rodinu ohromí klasické i poněkud netradiční variace

Fotografie ke kvízu o bramborách

Bramborový kvíz, který zabere pár minut: Oblíbené druhy a postupy přípravy by měla znát každá kuchařka

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, Zdroj a fotky: @Rychlesenajist

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest