Sychravé dny přímo vybízí k tomu, abychom si udělali chvíli pro sebe, zabalili se do deky a vychutnali si horký nápoj, který nás zahřeje a zklidní naši mysl. Jedním z mých nejoblíbenějších rituálů, je příprava domácího čaje z jablek, skořice a badyánu, oslazeného medem. Tento voňavý nápoj nejen skvěle chutná, ale také přináší kousek podzimní atmosféry.
Příprava je velmi jednoduchá a vyžaduje jen několik ingrediencí. Začínám tím, že si připravím jablka. Ideální jablka jsou ta, která jsou již lehce měkká a jejichž sladkost se krásně uvolní při vaření. Jablka nakrájím na kostičky. Přidám několik celých skořicových tyčinek a pár hvězdiček badyánu, které dodávají čaji jemný anýzový podtón. To vše zaliju horkou vodou a nechám louhovat společně s černým čajem.
Na závěr čaj dosladím lžící medu. Med nejenže nápoj osladí, ale také dodá jemnou květinovou chuť, která dokonale doplní ostatní ingredience. Pokud mám chuť na něco extra, někdy přidám i citrusy, využiju ty, které mám doma. Citrusy dodají osvěžující nádech.
Když si pak sednu na pohovku s hrnkem tohoto voňavého čaje, cítím, jak podzimní chlad zůstává za okny. Každý doušek je jako malé pohlazení, které mi připomíná, že i v sychravých dnech je krásné najít si čas pro malé radosti.
Recept na Čaj z jablek, skořice a badyánu
Potřebné suroviny:
- 1 l horké vody
- 2 sáčky kvalitního černého čaje
- 2 větší jablka (nakrájené na kostičky)
- 1 lžíce medu (volitelné)
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 celé skořice
- pár plátků citrusů nebo šťávu (volitelné)
Postup
1. Nakrájíme si jablka, kterým necháme slupku, ale zbavíme je jadřinců. Jablka dáme do připravené čajové konvice. K jablkům přidáme koření a citrusy.
2. Vše zalijeme horkou vodu. Nyní přidáme sáčky černého čaje. Čaj necháme louhovat asi 5 minut. Poté čaj dochutíme dle vašich potřeb.
Hotovo a máme dokonalý teplý čaj. Řeknu vám tajemství, tento čaj je výborný, i když vystydne. 😊
Užívejte si venkovního deště s tímto voňavým čajem.
Jaký je váš oblíbený nápoj na sychravé dny? Podělte se s námi o něj.