Zahrádka nám toto léto dopřála bohatou úrodu, proto přišla tradičně na řadu čalamáda, která bude i na zimu. Křupavá, barevná, sladkokyselá a univerzální zeleninová směs určitě nesmí chybět v zimě v našem špajzu. Čalamáda je vlastně takovou klasikou českých domácností už z dob, kdy zavařování bylo samozřejmou součástí přípravy na zimu. Recepty na čalamády se mírně liší region od regionu a také každý má ten svůj oblíbený. Proto čalamáda není dogma, ale kreativní tradice.

Její využití, hlavně v zimě, je opravdu různorodé. Hodí se k masům, klobásám i k uzenému. Svoje využití najde u grilování, karbanátků i sekané. Můžeme ji ale použít i do baget sendvičů nebo burgerů, ale taky na chléb s pomazánkou či škvarkovým sádlem. Její použití se meze nekladou a v zimě nám hlavně dodá takové to osvěžení z letní zahrady a určitě i nějaké ty vitamíny, tak potřebné pro naše tělo.

Recept na klasickou čalamádu na zimu

Ingredience potřebné k přípravě zavařování čalamády

  • 2 kg hlávkového zelí
  • 1 kg salátové okurky na kolečka
  • 1 kg papriky (napůl bílé a červené)
  • 1 kg cibule
  • 0,5 kg mrkve

Nálev

  • 3 l vody
  • 0,8 l octu
  • 1 Deko

Postup přípravy domácí zeleninové čalamády s nálevem

Vitamínová bomba na zimu - čalamáda plná vitamínů
Foto: cooky.cz, Čalamáda s domácí zálivkou na zimu

1. Zelí a papriky nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčně, okurky na kolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Směs dáme do větší nádoby a zalijeme uvařeným vlažným nálevem. Necháme uležet do druhého dne.

3. Plníme do sklenic i s nálevem, zavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 stupňů 10 minut.

4. Sklenice necháme vychladnout přímo ve vodě a uložíme do temna a chladu.

Vitamínová bomba na zimu - čalamáda plná vitamínů
Foto: cooky.cz, Čalamáda s domácí zálivkou na zimu

Máte li rádi pikantnější verzi, přidejte do zeleniny pár chilli papriček.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Nejlepší kapustové karbanátky - recept a postup přípravy

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest