Zahrádka nám toto léto dopřála bohatou úrodu, proto přišla tradičně na řadu čalamáda, která bude i na zimu. Křupavá, barevná, sladkokyselá a univerzální zeleninová směs určitě nesmí chybět v zimě v našem špajzu. Čalamáda je vlastně takovou klasikou českých domácností už z dob, kdy zavařování bylo samozřejmou součástí přípravy na zimu. Recepty na čalamády se mírně liší region od regionu a také každý má ten svůj oblíbený. Proto čalamáda není dogma, ale kreativní tradice.
Její využití, hlavně v zimě, je opravdu různorodé. Hodí se k masům, klobásám i k uzenému. Svoje využití najde u grilování, karbanátků i sekané. Můžeme ji ale použít i do baget sendvičů nebo burgerů, ale taky na chléb s pomazánkou či škvarkovým sádlem. Její použití se meze nekladou a v zimě nám hlavně dodá takové to osvěžení z letní zahrady a určitě i nějaké ty vitamíny, tak potřebné pro naše tělo.
Recept na klasickou čalamádu na zimu
Ingredience potřebné k přípravě zavařování čalamády
- 2 kg hlávkového zelí
- 1 kg salátové okurky na kolečka
- 1 kg papriky (napůl bílé a červené)
- 1 kg cibule
- 0,5 kg mrkve
Nálev
- 3 l vody
- 0,8 l octu
- 1 Deko
Postup přípravy domácí zeleninové čalamády s nálevem
1. Zelí a papriky nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčně, okurky na kolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Směs dáme do větší nádoby a zalijeme uvařeným vlažným nálevem. Necháme uležet do druhého dne.
3. Plníme do sklenic i s nálevem, zavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 stupňů 10 minut.
4. Sklenice necháme vychladnout přímo ve vodě a uložíme do temna a chladu.
Máte li rádi pikantnější verzi, přidejte do zeleniny pár chilli papriček.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
