Káva je pro mnohé z nás víc než jen ranní vzpruha; je to rituál, okamžik klidu a chuť, která dokáže pohladit po duši. Cappuccino řezy v sobě spojují lehkost nadýchaného piškotu s intenzivním kávovým aroma a sametovou texturou poctivého máslového krému. Skutečný, poctivý kávový řez má za úkol jediné: přenést vás do útulné kavárny, i když zrovna sedíte doma v kuchyni. Zapomeňte na kupované náhražky plné rostlinných tuků a připravte se na symfonii chutí, kde hlavní roli hraje kvalitní instantní káva a krém, který se na jazyku rozplývá jako obláček.
Často se setkávám s tím, že kávové dezerty bývají buď příliš hořké, nebo naopak přeslazené, ale tento poměr surovin je vyladěn k dokonalosti. Piškot díky přidanému oleji a vodě zůstává vláčný i druhý den a cappuccino prášek v krému dodá tu správnou jemnost, kterou milovníci tohoto italského nápoje tolik vyhledávají. Můj tip zní: Aby byl krém dokonale hladký a nesrazil se, musí mít uvařený pudink i změklé máslo naprosto stejnou pokojovou teplotu, než je začnete společně šlehat, a pro extra šmrnc můžete hotový moučník zaprášit kvalitním kakaem smíchaným se špetkou mleté skořice.
Recept na jemné kávové řezy s kapučínovým krémem
Tento moučník je ideální pro sváteční příležitosti, ale i jako sladká tečka k víkendovému obědu. Recept je koncipován na jeden klasický hluboký plech, ze kterého připravíte přibližně 24 kusů poctivých řezů.
- Příprava těsta a šlehání: 15 minut
- Pečení korpusu v troubě: 25 minut
- Vaření a chladnutí pudinkového základu: 40 minut
- Příprava krému a kompletace dezertu: 20 minut
- Odležení v lednici (doporučeno): 120 minut
- Celkový čas přípravy: 3 hodiny a 40 minut
Ingredience k přípravě cappuccino řezů
Těsto:
- 5 vajec
- 150 g moučkový cukr
- 130 ml voda
- 100 ml olej
- 2 lžičky Nescafé káva
- 200 g polohrubá mouka
- 1/2 bal. prášek do pečiva
Krém:
- 400 ml mléko
- 1 bal. vanilkový pudink
- 30 g kapučíno prášek
- 100 g moučkový cukr
- 250 g máslo
Postup při přípravě cappuccino řezů
1. Nejdříve si připravíme kávový základ pro těsto. Do odměřeného množství vody nasypeme Nescafé kávu a důkladně ji rozmícháme, dokud se krystalky úplně nerozpustí.

2. Ve velké míse začneme šlehat vejce společně s moučkovým cukrem. Tuto směs šleháme vysokou rychlostí přibližně 8 minut, dokud nám nevznikne velmi světlá, hustá a nadýchaná pěna, která viditelně nabyde na objemu.
3. Do této vaječné pěny pak za stálého, ale mírnějšího šlehání postupně přiléváme olej a připravenou kávovou vodu.
4. V samostatné misce si promícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Tuto sypkou směs je ideální prosít přes jemné síto přímo do tekutého základu, abychom v těstě neměli žádné hrudky.
5. Opatrně, nejlépe ručně pomocí stěrky nebo metly, mouku do těsta vmícháme, abychom z něj nevyhnali všechen vzduch.

6. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout na mřížce.
7. Mezitím se pustíme do přípravy krému. Do rendlíku nalijeme většinu mléka, ve zbytku studeného mléka pak rozmícháme vanilkový pudink a kapučíno prášek.
8. Jakmile se mléko v rendlíku začne vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty, dokud nevznikne velmi hustý a voňavý krém.
9. Hotový pudink odstavíme z ohně, povrch ihned zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu.
10. V další míse si vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. K tomuto máslovému základu začneme po lžících přidávat vychladlý kávový pudink.
11. Je důležité přidávat pudink postupně a každou dávku dobře zašlehat, aby byl výsledný krém dokonale hladký.
12. Hotový krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a uhladíme stěrkou. Pro finální efekt můžeme povrch ozdobit vidličkou, vytvořit vlnky nebo ho posypat trochou zbylého kapučíno prášku.
13. Řezy vložíme do lednice a necháme je alespoň 120 minut ztuhnout, aby se chutě krásně propojily.
Jemné cappuccino řezy: Tak dobré, že si je oblíbí i ti, kdo nepijí kávu
Tipy redakce:
- Kvalita kávy výrazně ovlivňuje výsledný výsledek, proto pro těsto volte raději silnější espresso variantu instantní kávy, která v piškotu vynikne.
- Teplota surovin je u krému kritická; pokud přidáte studený pudink do másla příliš rychle, krém se může srazit, proto nespěchejte a nechte vše v klidu dojít k pokojové teplotě.
- Vylepšení korpusu můžete provést tak, že upečený a vychladlý piškot lehce pokapete kávovým likérem nebo silnou černou kávou, čímž dezert získá ještě větší šťavnatost.
- Pro nadýchanější krém šlehejte máslo s cukrem skutečně dlouho, klidně i 10 minut, krém pak bude bělejší a lehčí než při krátkém šlehání.
- Servírování vypadá nejlépe, když řezy krájíte nožem namočeným v horké vodě, čímž docílíte čistých a ostrých hran, které dají vyniknout vrstvě krému i barvě korpusu.