Cappuccino řezy potěší všechny milovníky kávové příchutě. Zároveň si je dají i ti, kdo kávě příliš neholdují, protože je v řezech cítit jen velmi jemně. Jednoduché lité těsto na plech zvládnete raz-dva. Nejdelší na celém postupu je čekání, než vychladne vanilkový pudink, abyste do něj mohli zašlehat máslo. Zkraťte si čekání třeba šálkem cappuccina 🙂
Recept obsahuje instantní kávu a v tomto případě se opravdu nemusíte trápit sháněním výběrové kávy. Kávová chuť má být pouze decentní a připomínat krémové cappuccino. Milovníci kávy si k řezům jistě dají svůj oblíbený šálek kávy (tak to dělám i já :)), ostatní klidně čaj nebo sklenici mléka. Dezert peču hlavně pro návštěvy nebo pro slavnostnější příležitosti.
Recept na cappuccino řezy
Doba přípravy: 40 minut + chlazení krému
Co potřebujeme na těsto
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 130 ml vody
- 2 lžičky Nescafé kávy
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Co potřebujeme na krém
- 400 ml mléka
- 1 balení vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 30 g kapučínového prášku
- 250 g másla
Postup přípravy cappuccino řezů
1. Ze všech ingrediencí smícháme lité těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut. Špejlí zjistíme, jestli je těsto upečené.
2. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Přidáme do něj kapučínový prášek a necháme vychladnout.
3. Do vychlazeného pudinku zašleháme změklé máslo a vyrobíme tak krém.
4. Korpus rozřízneme, spodní část pomažeme částí krému a přiklopíme vrchní částí. Dáme přes noc zchladnout do lednice.
5. Druhý den zbylým krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme povrch dezertu. Nejlépe se hodí hvězdičková špička.

Mocca řezy: Kávový dezert pro milovníky dobré kávy
Záludnosti krému
Krém z vanilkového pudinku a másla chutná výborně, ale má svá úskalí. Nebojte se – když dodržíte několik zásad, povede se vám:
- Nechte vystydnout pudink na pokojovou teplotu
- Máslo musí mít před šleháním stejnou teplotu jako pudink. Nerozpouštějte ho na kamnech, ani se nepokoušejte šlehat máslo rovnou z lednice. Ideálně vyndejte máslo z lednice několik hodin dopředu.
- Nejprve několik minut šlehejte samotné máslo, a poté do něj postupně přidávejte pudink.
- Pokud se krém začne přece jen srážet, mírně ho za stálého míchání nahřejte ve vodní lázni.

Studená krémová káva: Tři suroviny k osvěžující kávové pochoutce

Kávové mini koláčky: Sladké, jemné, nadýchané a slavnostní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková