Jak všichni víme, klasické tiramisu patří k ikonám italské cukrařiny – piškoty máčené v kávě, jemný krém z mascarpone a vrstva kakaa. V Česku si ale rádi hrajeme s chutěmi a přizpůsobujeme recept tomu, co máme po ruce. Proto vznikla česká verze a místo likéru Amaretto se použila mandlová esence nebo mandlový sirup. Je to takový malý kompromis mezi pravým italským tiramisu a českým nepečeným piškotovým dortem. Mandlová vůně mu dodá slavnostní ráz a můžou ho konzumovat i děti nebo ti, kteří dávají přednost jemnější chuti.

Tohle české tiramisu vzniklo z touhy udělat doma něco chutného, rychlého, ale slavnostního z toho, co se našlo ve spíži. Pravé mascarpone se kdysi těžko shánělo, a tak naše maminky či babičky sáhly po obyčejném tvarohu. Ano, a to si ještě také pamatuji, jak jsme jej kdysi dělaly doma z tvarohu. Piškoty byly vždycky po ruce a káva voněla v každé domácnosti. A aby se dezert malinko vylepšil, zkusily tomu přidat mandlovou chuť. Jednoduchý trik, ale výsledek byl překvapující – jako z kavárny.

Recept na české Tiramisu s mandlovou příchutí

Ingredience potřebné na přípravu italského tiramisu v českém kabáte

  • 200 g cukrářských piškotů
  • 3 vejce
  • 250 g sýru Mascarpone
  • 50 g cukru
  • 5 lžic mandlového likéru, sirupu, nebo essence
  • 1 šálek uvařeného espressa
  • kakaový prášek na ozdobu

Postup přípravy české verze Tiramisu

1. Vejce oddělíme na žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme s 25 g cukru tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do světlé pěny, přidáme sýr Mascarpone a nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.

3. Uvaříme si šálek kávy (espresso), které nalijeme do misky a přidáme mandlovou příchuť a lžíci cukru. Máčíme v něm cukrářské piškoty, pouze namočit a ihned vytáhnout z obou stran. Jinak by se vám rozpadly.

4. Piškoty ukládáme do formy a na vrstvu piškot namažeme polovinu krému. Poté uděláme druhou vrstvu piškot a natřeme zbytek krému. Povrch posypeme kakaovým práškem.

 Na piškoty namočené v espressu naneseme polovinu krému.
Foto: Cooky.cz, Na piškoty namočené v espressu naneseme polovinu krému.

Dezert můžeme zdobit použitím kávových zrn, nebo vzorů vyrobených z pečených vaflí. Chladíme v lednici nejméně 4 hodiny a podáváme.

Obrázek k receptu Tiramisu roláda s malinami

Tiramisu roláda s malinami: Klasický italský dezert srolovaný do rolády s čerstvým ovocem

Obrázek receptu na Pravé klasické Tiramisu - italská legenda mezi dezerty

Pravé italské Tiramisu bez syrových vajec a alkoholu – legenda mezi dezerty bezpečně

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest