Tiramisu pochází ze slunné Itálie a svůj původ rozhodně nezapře. Velmi důležitou roli v něm totiž hraje káva, která k italské kultuře neodmyslitelně patří. My si tiramisu ještě trochu zpestříme a srolujeme ho do efektní rolády s malinami, které kontrastují se sladkou chutí ostatních ingrediencí a čokoládou. Lehkou a svěží tiramisu roládu můžete servírovat při letní grilovačce stejně dobře jako na narozeninové párty, nebo ke kávě, když se budete chtít opravdu blýsknout před návštěvou.
Název tiramisu v italštině znamená zvedni mě nebo probuď mě a přímo tak odkazuje na povzbudivý účinek kávy. Abyste si tiramisu užili naplno, doporučujeme použít k přípravě espresso nebo kávu z moka konvičky – zkrátka kávu s opravdu silnou a intenzivní chutí. Nejlépe se nám osvědčila káva bez kyselosti s tóny oříšků a čokolády, která se hodí na espresso v italském stylu. Ovocné a svěží kávy s celkovým rázem rolády příliš neladí. Pokuste se vyhnout instantní kávě, ta je v případě tiramisu naprostá nouzovka.
Recept na tiramisu roládu s malinami
Doba přípravy: 1 hodina + 2–3 hodiny chlazení
Co potřebujeme na tiramisu roládu
- 300 g cukrářských piškotů
- 300 g Mascarpone
- 2 vaječné žloutky
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 100 g cukru
- 250 ml vychlazeného espressa nebo jiné silné kávy
- 100 g malin
- 15 g kakaa
- Strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy tiramisu rolády
1. V míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Pak přidáme mléko a znovu šleháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Směs dáme vařit do vodní lázně. Za stálého míchání čekáme, až trochu zhoustne a pak ji necháme zcela vychladnout.
3. Vychladlý krém smícháme s mascarpone a smetanou ke šlehání a mixujeme, dokud nevznikne tuhý krém.
4. Do mísy nalijeme kávu a postupně v ní namočíme všechny piškoty, které skládáme na pečicí papír o rozměru 30 × 40 cm do 3 řad po 10 kusech.
Na piškoty naneseme připravený krém (můžeme cukrářským sáčkem) a uhladíme stěrkou. Několik lžic krému si necháme na finální úpravu.
Povrch krému posypeme kakaem a na spodní okraj položíme řadu malin.

Ovocné tiramisu: rychlá a chutná záchrana jako dezert na poslední chvíli
Pomocí pečicího papíru zarolujeme do tvaru rolády tak, že maliny zůstanou uprostřed. Na 2 hodiny dáme chladit do lednice. V této fázi papír necháme na roládě.
Po 2 hodinách vyndáme roládu z lednice. Sejmeme papír, pomažeme povrch zbytkem krému a uhladíme stěrkou. Roládu posypeme kakaem.
Ozdobíme šlehačkou, malinami a hoblinkami čokolády a opět dáme na 2–3 hodiny do lednice.
Připravte tiramisu roládu den předem
Každá věc má svůj čas a u tiramisu rolády to platí zrovna tak. Pokud ji připravíme den předem a přes noc ji necháme odpočinout v lednici, všechny chutě se krásně propojí a pochutnáme si daleko víc, než když ji nedočkavě rozkrojíme ihned.
TIP: Do kávy můžete přidat trochu amaretta. Pak to ale není dezert pro děti 🙂

Malinové tiramisu – svěží česká varianta klasického dezertu

Pravé italské Tiramisu bez syrových vajec a alkoholu – legenda mezi dezerty bezpečně
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková