Máme letos velkou úrodu česneku a bojíme se, aby se nám do jara nezkazil? Anebo jen chceme vytvořit z něj lahodnou pochutinu, která v zimě bude skvělým doplňkem do salátů, pomazánek, nebo jen tak jako pikantní příloha k masu a sýrům? Když totiž česnek naložíte do octového nebo olejového nálevu s kořením, získá jemnější chuť, ztratí svou ostrou pálivost a stane se lahodným doplňkem. Marinovaný česnek ne jen, že tvoří univerzální přísadu a ozvláštní nám různé pokrmy, ale navíc je chutný a velice zdravý. Česnek je považován už od pradávna za přírodní antibiotikum.
Recept na česnek naložený v marinádě
Doba přípravy: 30 minut Obtížnost: nízká
Ingredience na přípravu
- 5 hlav česneku
- 250 ml vody
- 1 PL hrubé soli
- 250 ml vinného octa
- pepř
- nové koření
- hořčice
- rozmarýn
- bazalka
Postup přípravy
1. Vodu, sůl a ocet přivedeme v hrnci k varu, povaříme na mírném ohni 10 minut a stáhneme z ohně.
2. Česnek očistíme, vložíme do zavařovacích sklenic, do každé sklenice přidáme z každého koření dle chuti.
3. Každou sklenici zalijeme uvařeným a vychladlým roztokem tak, aby byl česnek přikrytý.
4. Sklenice dáme na plech do vodní lázně a vložíme do trouby, kde je 10 minut sterilizujeme.
5. Po 10 minutách je vyndáme z trouby, sklenice uložíme do přepravky a přikryjeme tlustou přikrývkou, necháme je vychladnout. Poté je skladujeme v chladu a suchu.
Tipy
Pro pikantní variantu přidáme do každé sklenice kousek chilli papričky. Marinovaný česnek je skvělý jako příloha k pečenému masu, obloženým mísám nebo sýrovým talířům.