Máme letos velkou úrodu česneku a bojíme se, aby se nám do jara nezkazil? Anebo jen chceme vytvořit z něj lahodnou pochutinu, která v zimě bude skvělým doplňkem do salátů, pomazánek, nebo jen tak jako pikantní příloha k masu a sýrům? Když totiž česnek naložíte do octového nebo olejového nálevu s kořením, získá jemnější chuť, ztratí svou ostrou pálivost a stane se lahodným doplňkem. Marinovaný česnek ne jen, že tvoří univerzální přísadu a ozvláštní nám různé pokrmy, ale navíc je chutný a velice zdravý. Česnek je považován už od pradávna za přírodní antibiotikum.

Recept na česnek naložený v marinádě

Doba přípravy: 30 minut Obtížnost: nízká

Ingredience na přípravu

  • 5 hlav česneku
  • 250 ml vody
  • 1 PL hrubé soli
  • 250 ml vinného octa
  • pepř
  • nové koření
  • hořčice
  • rozmarýn
  • bazalka

Postup přípravy

1. Vodu, sůl a ocet přivedeme v hrnci k varu, povaříme na mírném ohni 10 minut a stáhneme z ohně.

2. Česnek očistíme, vložíme do zavařovacích sklenic, do každé sklenice přidáme z každého koření dle chuti.

Česnek očistíme a naložíme do sklenic.
Zdroj: reteteculinare, Česnek očistíme a naložíme do sklenic.

3. Každou sklenici zalijeme uvařeným a vychladlým roztokem tak, aby byl česnek přikrytý.

Přidáme ostatní koření a zalijeme roztokem.
Zdroj: reteteculinare, Přidáme ostatní koření a zalijeme roztokem.

4. Sklenice dáme na plech do vodní lázně a vložíme do trouby, kde je 10 minut sterilizujeme.

5. Po 10 minutách je vyndáme z trouby, sklenice uložíme do přepravky a přikryjeme tlustou přikrývkou, necháme je vychladnout. Poté je skladujeme v chladu a suchu.

Tipy

Pro pikantní variantu přidáme do každé sklenice kousek chilli papričky. Marinovaný česnek je skvělý jako příloha k pečenému masu, obloženým mísám nebo sýrovým talířům.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest