Jídlo jako toto nepotřebuje luxusní suroviny ani složité postupy. V tomto případě nám stačí hrnec, plotna a poctivé nenáročné ingredience. Chalupářské fazole si nesou své jméno právě díky prosté charakteristice, kdy je bylo možné uvařit i na chalupě v jednodušších podmínkách. Koneckonců chalupářská kuchyně je u nás, zejména u starších generací velmi oblíbená. A není se čemu divit. Vždy měla svá pravidla a to zejména žádné plýtvání, suroviny ze spíže nebo ze zahrady, ale za to vydatná porce, která zasytí dřevorubce i vnučku po škole.
Fazole byly vždycky spolehlivým základem. Dobře skladovatelné, levné a neskutečně výživné. Pokud se k nim přidala klobása, jídlo začínalo nabírat svátečního ducha. A pokud ještě na vrchu přistálo volské oko? To už se dalo mluvit o jídle, které si zasloužilo obdiv a úctu.
Recept na chalupářské fazole s klobásou
Ingredience pro přípravu
- 2 hrnky uvařených bílych fazolí
- 1/2 hrnku uvařených červených fazolí
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř
- česnek dle chuti
- 1 lžíce uzené mleté papriky
- 2 lžíce protlaku
- 1 lžíce pikantního kečupu
- 50 ml vývaru
- 1 snítka oregana
- 2 klobásy
- 2 vejce
Postup přípravy chalupářských fazolí
1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme uvařené fazole, mletou papriku, sůl a pepř.
2. Promícháme, přidáme protlak, kečup, prolisovaný česnek, oregano a vývar.
3. Podáváme s opečenou klobásou, volským okem a chlebem.
Mix fazolí je skvělá volba
V receptu se používají bílé i červené fazole a to je výborný tah. Bílé fazole jsou nejčastěji druh zvaný „ledvina“ nebo „navy beans“. Jsou jemné, máslové a dobře přijímají chuť koření. Červené fazole (jako kidney beans) mají sytější chuť i barvu, lehce zemitou, která celému pokrmu dodá charakter.
Když takto použijeme oba druhy fazolí, zvyšujeme vizuální zajímavost celého pokrmu, ale o tom jediném to není. Chutě a textury se skvěle smíchají a celá směs pak může trochu připomínat americké chilli con carne.

Zapomenutý recept na poctivé fazole s domácí majonézou a křenem – tradiční chutě z venkova

Expresní pochoutka: Fazolky v rajčatové omáčce s uzeninou a bramborami
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI