Máte rádi cheescake a chtěli byste ochutnat jeho obměnu? My jsme sáhli po alpském serniku. A můžeme říci, že s ním rozhodně neprohloupíte! Sernik je původně polský tradiční tvarohový dezert, vyznačuje se jemností, krémovostí a bohatou chutí. Připravuje se z tučného tvarohu (odtud jeho název, protože tvaroh je vlastně sýr, polsky ser), vajec cukru a zpravidla i vanilky či citronové kůry. Oproti klasickému cheesecaku má pevnější strukturu a je méně sladký. Bývá doplněn i ovocem, v našem případě ananasem.
Král (nejen) dezertů: ananas
Kompotovaný ananas je pro svou šťavnatost, sladkost a příjemně exotickou chuť častou součástí různých dortů a dalších dezertů. V kombinaci s tvarohem přináší osvěžující kontrast ke sladkému korpusu. Ananas je bohatým zdrojem vitaminu C, v kompotované formě navíc má tu výhodu, že svou šťavnatostí přirozeně zvlhčí těsto i náplň. Zajímavostí je, že se nevyužívá jen ve sladkých pokrmech, ale i ve slané kuchyni.
Ingredience:
- Vejce velikosti L – 5 ks;
- hladká mouka – 1 sklenka (o objemu 250 ml);
- sůl – špetka;
- kakao – 2 polévkové lžíce;
- kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
- mléko – 100 ml;
- rostlinný olej nebo rozpuštěné máslo – 100 ml.
- tučný měkký tvaroh – 1 kg;
- vanilkový pudink bez cukru – 1 balení (40 g);
- cukr krystal – ¾ sklenky;
- kompotovaný ananas – 1 plechovka.
Postup:
- Ananas nakrájejte na proužky.
- Vejce (3 ks) rozšlehejte s ½ sklenkou cukru do pěny.
- Postupně přilijte mléko a tuk.
- Za stálého šlehání vsypte kakao, kypřicí prášek a mouku.
- Důkladně vyšlehejte, až bude těsto hladké.
- Do druhé mísy dejte 2 vejce, zbytek cukru, pudink a tvaroh.
- Tvarohovou hmotu důkladně vymíchejte.
- Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Rozměr formy cca 17 x 27 cm.
- Na těsto lžící naneste kopečky tvarohové náplně. Nedávejte ji jednolitě, ale v „terčích“ vedle sebe.
- Vršek posypte ananasem.
- Pečte cca 60 minut v troubě rozehřáté na 170 °C. Čas pečení řiďte dle své trouby.
- Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.

Ananasové řezy: Tropická chuť exotiky s jemným korpusem a lehkým krémem

Kiwi řezy s tvarohovým krémem a želé: Svěží a lehký dezert na plech
Zdroj: Autorský text, Healthline