Máte rádi cheescake a chtěli byste ochutnat jeho obměnu? My jsme sáhli po alpském serniku. A můžeme říci, že s ním rozhodně neprohloupíte! Sernik je původně polský tradiční tvarohový dezert, vyznačuje se jemností, krémovostí a bohatou chutí. Připravuje se z tučného tvarohu (odtud jeho název, protože tvaroh je vlastně sýr, polsky ser), vajec cukru a zpravidla i vanilky či citronové kůry. Oproti klasickému cheesecaku má pevnější strukturu a je méně sladký. Bývá doplněn i ovocem, v našem případě ananasem.

Král (nejen) dezertů: ananas

Kompotovaný ananas je pro svou šťavnatost, sladkost a příjemně exotickou chuť častou součástí různých dortů a dalších dezertů. V kombinaci s tvarohem přináší osvěžující kontrast ke sladkému korpusu. Ananas je bohatým zdrojem vitaminu C, v kompotované formě navíc má tu výhodu, že svou šťavnatostí přirozeně zvlhčí těsto i náplň. Zajímavostí je, že se nevyužívá jen ve sladkých pokrmech, ale i ve slané kuchyni.

Ingredience:

  • Vejce velikosti L – 5 ks;
  • hladká mouka ⁠⁠⁠⁠⁠⁠–⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sklenka (o objemu 250 ml);
  • sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • kakao –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 polévkové lžíce;
  • kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml;
  • rostlinný olej nebo rozpuštěné máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml.
  • tučný měkký tvaroh –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • vanilkový pudink bez cukru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení (40 g);
  • cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¾ sklenky;
  • kompotovaný ananas –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 plechovka.
Obrázek k receptu: Cheesecake trochu jinak: Bezkonkurenční alpský serník
Foto: Henia Foks/YouTube, Recept na: Cheesecake trochu jinak: Bezkonkurenční alpský sernik

Postup:

  • Ananas nakrájejte na proužky.
  • Vejce (3 ks) rozšlehejte s ½ sklenkou cukru do pěny.
  • Postupně přilijte mléko a tuk.
  • Za stálého šlehání vsypte kakao, kypřicí prášek a mouku.
  • Důkladně vyšlehejte, až bude těsto hladké.
  • Do druhé mísy dejte 2 vejce, zbytek cukru, pudink a tvaroh.
  • Tvarohovou hmotu důkladně vymíchejte.
  • Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Rozměr formy cca 17 x 27 cm.
Obrázek k receptu: Cheesecake trochu jinak: Bezkonkurenční alpský serník
Foto: Henia Foks/YouTube, Recept na: Cheesecake trochu jinak: Bezkonkurenční alpský sernik
  •  Na těsto lžící naneste kopečky tvarohové náplně. Nedávejte ji jednolitě, ale v „terčích“ vedle sebe.
  • Vršek posypte ananasem.
  • Pečte cca 60 minut v troubě rozehřáté na 170 °C. Čas pečení řiďte dle své trouby.
  • Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.
Obrázek receptu na Tropický sen: Ananasový řez

Ananasové řezy: Tropická chuť exotiky s jemným korpusem a lehkým krémem

Obrázek k receptu na kiwi řezy s želé

Kiwi řezy s tvarohovým krémem a želé: Svěží a lehký dezert na plech

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest