Chiacchiere je naprosto učebnicovým dezertem karnevalových oslav v Itálii. V tomto veselém období se připravuje snad úplně všude a zbožňují ho dospělí i děti. U nás tyto časy známe spíše jako masopust, kdy i česká kuchyně skrývá mnoho tradičních receptů. Chiacchiere jsou v podstatě smažené kousky těsta, které se plní nejčastěji smetanou nebo medem a nakonec se posypou moučkovým cukrem. Tvar není jednoznačně daný, každý “designuje” chiacchiere dle svých schopností a tradic v rodině. Běžné tvary jsou například stuhy nebo koblížky.

Recept na tradiční italské chiacchiere

Délka přípravy 30 minut, délka tepelné úpravy 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 ml vroucí vody
  • 2,5 hrnku mouky
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • olej na smažení
  • namleté ořechy dle chuti
  • rozpuštěná čokoláda

Postup přípravy

1. Do mísy si nalejeme vroucí vodu a postupně cukr a sůl.

2. Stěrkou pořádně mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

3. Postupně přidáme mouku, kterou stěrkou promícháme a dále vypracujeme ručně.

4. Pracovní plochu si posypeme moukou a vyhněteme na ní těsto, které následně vyválíme.

Pracovní plochu si posypeme moukou a vyhněteme na ní těsto, které následně vyválíme.
Zdroj obrázku: asena, Pracovní plochu si posypeme moukou a vyhněteme na ní těsto, které následně vyválíme.

5. Během válení přidáváme trochu mouky, aby se těsto nelepilo.

6. Jakmile nám vznikne tenký plát, vykrojíme kolečka například sklenicí.

7. Zbytkové těsto znovu prohněteme a vytvoříme další kolečka. Takto postupujeme, dokud nám nepoužijeme co nejvíce těsta.

Zbytkové těsto znovu prohněteme a vytvoříme další kolečka. Takto postupujeme, dokud nám nepoužijeme co nejvíce těsta.
Zdroj obrázku: asena, Zbytkové těsto znovu prohněteme a vytvoříme další kolečka. Takto postupujeme, dokud nám nepoužijeme co nejvíce těsta.

8. V hluboké pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a kolečka postupně z obou stran smažíme dozlatova.

V hluboké pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a kolečka postupně z obou stran smažíme dozlatova.
Zdroj obrázku: asena, V hluboké pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a kolečka postupně z obou stran smažíme dozlatova.

9. Hotové kousky odložíme na papírové utěrky, aby odkapaly od oleje.

10. Jakmile nám vychladnou, namáčíme postupně všechny chiacchiere z jedné strany do rozpuštěné čokolády.

11. Nakonec posypeme například pistáciemi a moučkovým cukrem.

Chiacchiere v minulosti

Již ve starověkém Římě se velmi podobné pečivo připravovalo během slavností “Saturnalia”. Šlo o to, že pečivo bylo velmi jednoduché a součástí tradice před postním obdobím.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest