Jestli máte rádi tipy a triky, tak u tohoto dezertu je to opravdu výjimečný trik. Peče se ze dvou barev těst, ale skládá se jednoduše a po zdobení vypadá tak, že málo koho napadne, jak je vyroben.
Dort je vizuálně atraktivní a zábavný na přípravu tak, že kombinuje dvě barvy těsta a chutě, které vyniknou díky jemnému krému a ozdobnému efektu “chlupů” vytvořených z drobků těsta. Uvidíte sami. že tento dezert určitě potěší nejen děti, ale i dospělé svou chutí. Doporučuji na dětské oslavy, úspěch zaručený!
Recept na dvoubarevný dort s efektem “chlupů”: Snadný a efektní dezert
Ingredience na přípravu světlého korpusu
- 6 vajec
- špetka soli
- 200 g cukru
- 200 g mouky
- 1 KL prášku do pečiva
Ingredience na přípravu tmavého korpusu
- 6 vajec
- špetka soli
- 200 g cukru
- 200 g mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 50 g kakaa
- mléko na vlhčení korpusů
Ingredience na přípravu krému
- 400 g smetany na šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 400 g kondenzovaného mléka
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme hustý sníh, postupně přidáme sůl a cukr. Poté za stálého šlehání přidáme postupně žloutky. Nakonec zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto vlijeme do formy 22×22 cm vystlané pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů 35 minut. Po upečení vyklopíme a necháme vychladit.
3. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme hustý sníh, postupně přidáme sůl a cukr. Poté za stálého šlehání přidáme postupně žloutky. Nakonec zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a kakao.
4. Těsto vlijeme do formy 22×22 cm vystlané pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů 35 minut. Po upečení vyklopíme a necháme vychladit.
5. Zatím si připravíme krém. Smetanu vyšleháme za postupného přidání cukru na hustou šlehačku. Postupně přidáme kondenzované mléko a vyšleháme hustý hladký krém.
6. Vychladnuté korpusy podélně rozřízneme a z rozříznutých částí vezmeme drobky na pozdější zdobení do dvou misek – světlé i tmavé.
7. Korpusy plníme krémem na střídačku, začneme světlým a zakončíme tmavým. Celý dezert – strany i vrch potřeme krémem. Vrchní plat si nařízneme do tvaru kytky.
8. Zdobíme drobky z korpusů na střídačku, tím vytvoříme efekt kytky. Necháme odpočívat v lednici do druhého dne a krájíme do tvaru kytky, jak jsme to naznačili i nazdobili.
Tipy
Pokud chcete dezert více osvěžit, přidejte mezi testo a krém vrstvu malinového nebo rybízového džemu. Pro slavnostní vzhled můžete kytky ozdobit kandovaným ovocem nebo cukrářskými barevnými perlami.