Léto volá po lehkých jídlech, a to nejen na snídaně či svačiny, ale také pro pikniky, večeře či lehké obědy. Tvarohová pomazánka je pro toto období jako stvořená. Přináší lehkost, jemnost, příjemnou texturu a mnoho zdravotních benefitů. Dokonce ji lze využít i při stravování typu low carb (pokud jí naplníte zeleninu nebo ji namažete na nízkosacharidové pečivo). Výhodou tvarohu je jeho neutrální chuť, která se dá snadno doladit nejen nasladko, ale i naslano. Stačí přidat zeleninu a bylinky.

Zázrak jménem tvaroh

Tvaroh přináší do našich jídel nesporné zdravotní výhody. Je bohatým zdrojem bílkovin, čímž nás skvěle zasytí a podpoří růst svalů. Obsahuje také vápník, který je klíčovým hráčem pro zdraví zubů a kostí, a dále vitaminy skupiny B, jež přispívají ke správnému fungování metabolismu. Díky těmto vlastnostem je tvaroh hojně doporučován nejen sportovcům, ale především dětem a také seniorům. Přidáním kvalitní zeleniny nebo i například ryb vznikne jednoduchá a přitom výživná pomazánka.

Obrázek k receptu: Chutná snídaně plná bílkovin: Skvělá tvarohová pomazánka na toasty
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Chutná snídaně plná bílkovin: Skvělá tvarohová pomazánka na toasty

Ingredience na tvarohovou pomazánku na toasty

  • Tučný nebo polotučný tvaroh –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Sušená rajčata v oleji –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 6-8 ks;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek;
  • Bílý jogurt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 polévkové lžíce;
  • Olej ze sušených rajčat –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžíčka;
  • Sůl – podle chuti;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  podle chuti;
  • Čerstvý kopr nebo pažitka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na ozdobu.

Postup přípravy pomazánky krok za krokem

  • Sušená rajčata vyjměte z oleje a nechte je okapat.
  • Olej nevylévejte, použijete jej v dalším kroku.
  • Rajčata nakrájejte na malé kousky.
  • V misce smíchejte tvaroh s jogurtem a lžičkou oleje ze sušených rajčat.
  • Přidejte nasekaná rajčata.
  • Dále vložte prolisovaný česnek.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Můžete přidat bylinky dle svých preferencí. Vhodné je například oregano nebo bazalka.
  • Pomazánku můžete podávat ihned, skvělá je ale i po uchování v lednici.
  • Aby jídlo lahodilo i oku, můžete pomazánku na závěr ozdobit koprem nebo pažitkou.
  • Tip na servírování: Pomazánkou můžete natřít čerstvý kváskový chléb, toasty, bagetku nebo i jednohubky (kanapky). Skvěle chutná i s plátkem avokáda nebo posypaná slunečnicovými semínky.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek receptu na Dudáckou pomazánku z Pošumaví - píseň pastvin v každém soustu

Dudácká pomazánka z Pošumaví – píseň pastvin v každém soustu

Obrázek receptu na jednohubky s pažitkovo tvarohovou pomazánkou.

Jednohubky s pažitkovo tvarohovou pomazánkou

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest