Léto volá po lehkých jídlech, a to nejen na snídaně či svačiny, ale také pro pikniky, večeře či lehké obědy. Tvarohová pomazánka je pro toto období jako stvořená. Přináší lehkost, jemnost, příjemnou texturu a mnoho zdravotních benefitů. Dokonce ji lze využít i při stravování typu low carb (pokud jí naplníte zeleninu nebo ji namažete na nízkosacharidové pečivo). Výhodou tvarohu je jeho neutrální chuť, která se dá snadno doladit nejen nasladko, ale i naslano. Stačí přidat zeleninu a bylinky.
Zázrak jménem tvaroh
Tvaroh přináší do našich jídel nesporné zdravotní výhody. Je bohatým zdrojem bílkovin, čímž nás skvěle zasytí a podpoří růst svalů. Obsahuje také vápník, který je klíčovým hráčem pro zdraví zubů a kostí, a dále vitaminy skupiny B, jež přispívají ke správnému fungování metabolismu. Díky těmto vlastnostem je tvaroh hojně doporučován nejen sportovcům, ale především dětem a také seniorům. Přidáním kvalitní zeleniny nebo i například ryb vznikne jednoduchá a přitom výživná pomazánka.
Ingredience na tvarohovou pomazánku na toasty
- Tučný nebo polotučný tvaroh – 200 g;
- Sušená rajčata v oleji – 6-8 ks;
- Česnek – 1 stroužek;
- Bílý jogurt – 2 polévkové lžíce;
- Olej ze sušených rajčat – 1 čajová lžíčka;
- Sůl – podle chuti;
- Pepř – podle chuti;
- Čerstvý kopr nebo pažitka – na ozdobu.
Postup přípravy pomazánky krok za krokem
- Sušená rajčata vyjměte z oleje a nechte je okapat.
- Olej nevylévejte, použijete jej v dalším kroku.
- Rajčata nakrájejte na malé kousky.
- V misce smíchejte tvaroh s jogurtem a lžičkou oleje ze sušených rajčat.
- Přidejte nasekaná rajčata.
- Dále vložte prolisovaný česnek.
- Vše dobře promíchejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Můžete přidat bylinky dle svých preferencí. Vhodné je například oregano nebo bazalka.
- Pomazánku můžete podávat ihned, skvělá je ale i po uchování v lednici.
- Aby jídlo lahodilo i oku, můžete pomazánku na závěr ozdobit koprem nebo pažitkou.
- Tip na servírování: Pomazánkou můžete natřít čerstvý kváskový chléb, toasty, bagetku nebo i jednohubky (kanapky). Skvěle chutná i s plátkem avokáda nebo posypaná slunečnicovými semínky.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Dudácká pomazánka z Pošumaví – píseň pastvin v každém soustu
