Sezóna jablek u nás právě začíná a tak si užíváme jejich vůni, šťavnatost i chuť. Ve spojení se skořicí tvoří tyto plody báječný základ pro oblíbené dezerty. Nudí vás už klasický štrúdl? Pojďte si s námi připravit něco daleko efektnějšího! Klasické spojení sladké chuti jablek a teplého, kořenitého tónu skořice zůstává zachováno, ale design je naprosto jedinečný!
Jablka a skořice: kombinace pro zdraví
Jablka a skořice, to ovšem není jen nádherná vůně. Přináší i řadu zdravotních benefitů. Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C a antioxidantů, navíc mají nízký glykemický index. Skořice působí protizánětlivě, podporuje trávení a pomáhá s regulací krevního cukru. Využívá se také v aromaterapii, její vůně totiž může vést ke zlepšení nálady a snížení stresu. Taková příprava domácího koláče je tedy v jistém smyslu i léčebná!
Ingredience na korpus koláče:
- Listové těsto – 4 pláty;
- Rozpuštěné máslo – 2 polévkové lžíce;
- Mletá skořice – 8 polévkových lžic.
Na náplň:
- Červená jablka – 10 ks;
- Cukr krystal – 2,5 dl;
- Cukr navíc na těsto – lžíce;
- Hladká mouka – 3 polévkové lžíce.
Na potření a ozdobu:
- Žloutek – 1 ks;
- Moučkový cukr – na posypání;
- Volitelné: bílková poleva.
Postup přípravy jablečného koláče:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Pláty těsta rozválejte (případně kupte již rozválené) na pracovní plochu.
- Těsto potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte skořicí (cca 2 lžíce na plát).
- Každý plát pevně zarolujte a dejte na 15 minut do lednice.
- Každou rolku poté ostrým nožem rozkrájejte na přibližně 20 koleček.
- Dvě třetiny koleček naskládejte do máslem vymazané kulaté pečicí formy tak, že začnete od středu a budete postupovat spirálovitě k vnějšku.
- Několik koleček dejte i po stranách formy.
- Rukou jemně přitlačte ke dnu.
- Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky.
- V míse je smíchejte s cukrem, skořicí a moukou.
- Vzniklou směs rozprostřete rovnoměrně na korpus z koleček.
- Zbylá kolečka naskládejte na pečicí papír do tvaru kruhu, přikryjte dalším pečicím papírem a vyválejte plát. Vznikne tak pomyslné víko koláče.
- Horní papír sejměte.
- Plát opatrně otočte na koláč, lehce ho přitlačte.
- Těsto přesahující přes okraje seřízněte, povrch potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte asi 40 minut – do té chvíle, kdy koláč zezlátne a začne vonět po skořici.
- Nechte trochu vychladnout.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem, nebo ozdobte bílkovou polevou.

Hrnkový koláč s jablky – rychlá příprava a ještě lepší chuť šťavnatého jablečného koláče s vanilkovým pudinkem

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu
Zdroj: Autorský text, Healthline