Sezóna jablek u nás právě začíná a tak si užíváme jejich vůni, šťavnatost i chuť. Ve spojení se skořicí tvoří tyto plody báječný základ pro oblíbené dezerty. Nudí vás už klasický štrúdl? Pojďte si s námi připravit něco daleko efektnějšího! Klasické spojení sladké chuti jablek a teplého, kořenitého tónu skořice zůstává zachováno, ale design je naprosto jedinečný!

Jablka a skořice: kombinace pro zdraví

Jablka a skořice, to ovšem není jen nádherná vůně. Přináší i řadu zdravotních benefitů. Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C a antioxidantů, navíc mají nízký glykemický index. Skořice působí protizánětlivě, podporuje trávení a pomáhá s regulací krevního cukru. Využívá se také v aromaterapii, její vůně totiž může vést ke zlepšení nálady a snížení stresu. Taková příprava domácího koláče je tedy v jistém smyslu i léčebná!

Ingredience na korpus koláče:

  • Listové těsto – 4 pláty;
  • Rozpuštěné máslo – 2 polévkové lžíce;
  • Mletá skořice – 8 polévkových lžic.

Na náplň:

  • Červená jablka – 10 ks;
  • Cukr krystal – 2,5 dl;
  • Cukr navíc na těsto –  lžíce;
  • Hladká mouka – 3 polévkové lžíce.

Na potření a ozdobu:

  • Žloutek – 1 ks;
  • Moučkový cukr – na posypání;
  • Volitelné: bílková poleva.
Obrázek k receptu: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
Foto: Scrumdiddlyumptious/YouTube, Recept na: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
Obrázek k receptu: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
Foto: Scrumdiddlyumptious/YouTube, Recept na: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami

Postup přípravy jablečného koláče:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Pláty těsta rozválejte (případně kupte již rozválené) na pracovní plochu.
  • Těsto potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte skořicí (cca 2 lžíce na plát).
  • Každý plát pevně zarolujte a dejte na 15 minut do lednice.
  • Každou rolku poté ostrým nožem rozkrájejte na přibližně 20 koleček.
  • Dvě třetiny koleček naskládejte do máslem vymazané kulaté pečicí formy tak, že začnete od středu a budete postupovat spirálovitě k vnějšku.
  • Několik koleček dejte i po stranách formy.
  • Rukou jemně přitlačte ke dnu.
  • Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky.
  • V míse je smíchejte s cukrem, skořicí a moukou.
Obrázek k receptu: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
Foto: Scrumdiddlyumptious/YouTube, Recept na: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
  • Vzniklou směs rozprostřete rovnoměrně na korpus z koleček.
  • Zbylá kolečka naskládejte na pečicí papír do tvaru kruhu, přikryjte dalším pečicím papírem a vyválejte plát. Vznikne tak pomyslné víko koláče.
Obrázek k receptu: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
Foto: Scrumdiddlyumptious/YouTube, Recept na: Efektní, chutný a voňavý: Křupavý jablečný koláč se skořicovými rolkami
  • Horní papír sejměte.
  • Plát opatrně otočte na koláč, lehce ho přitlačte.
  • Těsto přesahující přes okraje seřízněte, povrch potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte asi 40 minut – do té chvíle, kdy koláč zezlátne a začne vonět po skořici.
  • Nechte trochu vychladnout.
  • Před podáváním posypte moučkovým cukrem, nebo ozdobte bílkovou polevou.
Obrázek receptu na Hrnkový koláč s jablky – rychlá příprava a skvělá chuť

Hrnkový koláč s jablky – rychlá příprava a ještě lepší chuť šťavnatého jablečného koláče s vanilkovým pudinkem

Obrázek receptu na Listové kostky s jablíčky-tak snadné a chutné

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest