Sezóna voňavých jahod stále trvá, recept na nepečený dort se vám jistě bude hodit! Kombinace se smetanou a jemnou vanilkou je právem oblíbená, chutná a voní prostě dokonale. Jahody jsou navíc bohaté na vitamin C, antioxidanty a vlákninu, mají tedy právem v našem jídelníčku čestné místo. V nepečených dezertech vyniknou nejen díky chuti, ale také svou krásou – málokteré ovoce je tak dekorativní jako právě ony.

Klíčový hráč jménem želatina

Želatina je v takovýchto receptech nenahraditelným pomocníkem. Dodává nejen potřebnou pevnost, ale přidává také efekt a ve spojení s ovocnou příchutí i vůni a svěžest. Jahody zalité červenou vrstvou želé jsou zkrátka krásné, aromatické, jemně sladké a mají příjemnou texturu. Výhodou je také to, že lze použít i kompotované ovoce, tudíž si takovouto dobrotu můžeme dopřát i v zimě.

Ingredience:

  • Jahody – 300–400 g;
  • Dětské piškoty – 250–300 g;
  • Mléko – 800 ml;
  • Vanilkový pudink bez cukru – 2 balení;
  • Smetana ke šlehání (30%) – 400–500 ml);
  • Cukr krystal – ½ šálku (100 g);
  • Cukr moučka – 2-3 polévkové lžíce (30–45 g);
  •  Vanilkový cukr – 1 čajová lžička;
  • Jahodová Galaretka (lze nahradit ovocnou želatinou) – 2 balení (2 x 75 g);
  • Bezbarvá Galaretka (lze nahradit želatinou) – 1 balení (72 g);
  • Želatina – 14–16 g.
Obrázek k receptu: Božsky vypadá, ještě lépe chutná: Nepečený jahodový dort s vůní vanilky!
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Božsky vypadá, ještě lépe chutná: Nepečený jahodový dort s vůní vanilky!

Postup:

  • Dno formy o průměru 18–28 cm pokryjte pečicím papírem.
  • Piškoty vyskládejte tak, aby dno zakryly.
  • Do hrnce nalijte asi 600 ml mléka, které přiveďte k varu.
  • Ve zbylých 200 ml mléka rozmíchejte obě balení pudinkového prášku.
  • Do vroucího mléka nasypte asi ½ šálku cukru a jakmile začne znovu vřít, přilijte rozmíchaný pudink. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Jakmile pudink přestane vřít, vsypte bezbarvou Galaretku.
  • Důkladně promíchejte, až se želé rozpustí.
  • Ještě horký pudink nalijte na piškoty.
  • Pudink urovnejte a pokryjte další vrstvou piškotů.
  • Formu odložte stranou a nechte vychladnout.
  • Mezitím nalijte do skleněné nádoby 800 ml vroucí vody, do níž vsypte jahodou Galaretku.
  • Důkladně míchejte, dokud se želé zcela nerozpustí.
Obrázek k receptu: Božsky vypadá, ještě lépe chutná: Nepečený jahodový dort s vůní vanilky!
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Božsky vypadá, ještě lépe chutná: Nepečený jahodový dort s vůní vanilky!
  • Do další skleněné nádobky vsypte bezbarvou želatinu a přilijte k ní 100 ml vroucí vody.
  • Opět míchejte, až se želatina zcela rozpustí.
  • Obě želatiny nechte vychladnout.
  • Dobře vychlazenou smetanu ke šlehání (400–500 ml) nalijte do vysoké nádoby, přisypte k ní 2–3 lžíce moučkového cukru a vyšlehejte.
  • Jakmile je ze smetany tuhá šlehačka, začněte postupně přilévat průhlednou želatinu.
  • Společně ještě krátce prošlehejte, nakonec jemně promíchejte stěrkou.
  • Smetanový krém natřete na piškotovou vrstvu.
  • Navrch naskládejte na plátky nakrájené jahody.
  • Takto připravený základ dejte na chvíli do lednice ztuhnout.
  • Mezitím začne lehce houstnout i jahodové želé, v ten moment jej pomalu, po lžících, nalijte na jahody.
  • Dort dejte opět do chladničky, minimálně na několik hodin, ideálně na noc.
Obrázek k receptu na minutový čokoládový krém

Nejrychlejší čokoládový krém: Hotový za 2 minuty a ozdobíte s ním vše od rolády po dorty

Obrázek k receptu na nepečený dort ve stylu cheesecake s malinami

Nepečený malinový dort jako cheesecake s mascarpone: Úžasný dezert hotový do hodiny

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest