Sezóna voňavých jahod stále trvá, recept na nepečený dort se vám jistě bude hodit! Kombinace se smetanou a jemnou vanilkou je právem oblíbená, chutná a voní prostě dokonale. Jahody jsou navíc bohaté na vitamin C, antioxidanty a vlákninu, mají tedy právem v našem jídelníčku čestné místo. V nepečených dezertech vyniknou nejen díky chuti, ale také svou krásou – málokteré ovoce je tak dekorativní jako právě ony.
Klíčový hráč jménem želatina
Želatina je v takovýchto receptech nenahraditelným pomocníkem. Dodává nejen potřebnou pevnost, ale přidává také efekt a ve spojení s ovocnou příchutí i vůni a svěžest. Jahody zalité červenou vrstvou želé jsou zkrátka krásné, aromatické, jemně sladké a mají příjemnou texturu. Výhodou je také to, že lze použít i kompotované ovoce, tudíž si takovouto dobrotu můžeme dopřát i v zimě.
Ingredience:
- Jahody – 300–400 g;
- Dětské piškoty – 250–300 g;
- Mléko – 800 ml;
- Vanilkový pudink bez cukru – 2 balení;
- Smetana ke šlehání (30%) – 400–500 ml);
- Cukr krystal – ½ šálku (100 g);
- Cukr moučka – 2-3 polévkové lžíce (30–45 g);
- Vanilkový cukr – 1 čajová lžička;
- Jahodová Galaretka (lze nahradit ovocnou želatinou) – 2 balení (2 x 75 g);
- Bezbarvá Galaretka (lze nahradit želatinou) – 1 balení (72 g);
- Želatina – 14–16 g.
Postup:
- Dno formy o průměru 18–28 cm pokryjte pečicím papírem.
- Piškoty vyskládejte tak, aby dno zakryly.
- Do hrnce nalijte asi 600 ml mléka, které přiveďte k varu.
- Ve zbylých 200 ml mléka rozmíchejte obě balení pudinkového prášku.
- Do vroucího mléka nasypte asi ½ šálku cukru a jakmile začne znovu vřít, přilijte rozmíchaný pudink. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Jakmile pudink přestane vřít, vsypte bezbarvou Galaretku.
- Důkladně promíchejte, až se želé rozpustí.
- Ještě horký pudink nalijte na piškoty.
- Pudink urovnejte a pokryjte další vrstvou piškotů.
- Formu odložte stranou a nechte vychladnout.
- Mezitím nalijte do skleněné nádoby 800 ml vroucí vody, do níž vsypte jahodou Galaretku.
- Důkladně míchejte, dokud se želé zcela nerozpustí.
- Do další skleněné nádobky vsypte bezbarvou želatinu a přilijte k ní 100 ml vroucí vody.
- Opět míchejte, až se želatina zcela rozpustí.
- Obě želatiny nechte vychladnout.
- Dobře vychlazenou smetanu ke šlehání (400–500 ml) nalijte do vysoké nádoby, přisypte k ní 2–3 lžíce moučkového cukru a vyšlehejte.
- Jakmile je ze smetany tuhá šlehačka, začněte postupně přilévat průhlednou želatinu.
- Společně ještě krátce prošlehejte, nakonec jemně promíchejte stěrkou.
- Smetanový krém natřete na piškotovou vrstvu.
- Navrch naskládejte na plátky nakrájené jahody.
- Takto připravený základ dejte na chvíli do lednice ztuhnout.
- Mezitím začne lehce houstnout i jahodové želé, v ten moment jej pomalu, po lžících, nalijte na jahody.
- Dort dejte opět do chladničky, minimálně na několik hodin, ideálně na noc.

Nejrychlejší čokoládový krém: Hotový za 2 minuty a ozdobíte s ním vše od rolády po dorty

Nepečený malinový dort jako cheesecake s mascarpone: Úžasný dezert hotový do hodiny
Zdroj: Autorský text, Healthline