Tato výjimečná bábovka s vaječným koňakem je dokonalá esence slavnostního okamžiku. To znamená, že s ní uděláte radost hostům při jakékoliv příležitosti, od narozeninových oslav po obyčejnou pohodovou neděli. K naprosté dokonalosti přispívá lahodná poleva a trocha čerstvého ovoce, díky kterému bábovka nejen skvěle chutná, ale také perfektně vypadá.
Tento recept si zakládá na ideální vláčnosti celého dezertu. Tuto vlastnost ale nedostane bábovka sama od sebe. Tajemství šťavnaté bábovky spočívá právě v tvarohu. A nejlépe v tučné variantě, která zaručí pevnější konzistenci. Tvaroh je také zároveň vynikající nositel chutí.
Recept na čokoládovou bábovku s vaječným koňakem
Délka pečení v troubě cca 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 máslo nebo Hera
- 1 tučný tvaroh
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 70 ml vaječného koňaku
- 2 – 3 lžíce kakaa
- 100 g strouhané čokolády na vaření
Na ozdobu:
- čokoládová poleva
- čerstvé kanadské borůvky a maliny
Postup přípravy čokoládové bábovky
1. Žloutky, změklé máslo nebo Heru a cukr ušleháme do pěny a poté přidáme kostku tvarohu.
2. Dále šleháme a postupně přidáváme za stálého šlehání mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a vaječný koňak.
3. Poté vmícháme nastrouhanou čokoládu a nakonec sníh z bílků.
4. Naplníme vymazanou formu a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 50 minut dle typu trouby. Zkusíme špejlí zda se těsto nelepí.
5. Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak ji vyklopíme.
6. Do prohlubní opatrně vlijeme čokoládovou polevu a ozdobíme čerstvými borůvkami a malinami.

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě
Pár tipů na konec
Pokud nemáte vaječný koňak, můžete použít likér Baileys, mandlový Amaretto nebo trochu smetany s rumem a vanilkou.
Těsto lze vylít i do malých forem na muffiny. Vzniknou tak čokoládové koňakové bábovičky, ideální na dárky nebo k odpolednímu čaji.

Hrníčková mramorová bábovka s oříšky: Bábovka, co voní dětstvím a neděním odpolednem

Řezy Himaláje: Dokonalá souhra kakaa a tvarohu
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI