Čokoládový lávový dort, nebo brownies chcete-li, jsou oblíbeným dezertem po celém světě. Kombinace křupavé kůrky a polotekutého vnitřku s plně čokoládovou chutí, je neodolatelná. Nejdůležitější je správně a přesně provést postup, abychom získali tento famózní čokoládový fondán. Doba přípravy vám navíc nezabere více než 15 minut, takže ho připravíte i pro předem neohlášenou návštěvu. Rozhodně doporučujeme si postup natrénovat dopředu, poté hostů doslova vyrazíte dech.

Recept na čokoládový lávový dort

Délka přípravy do 15 minut, 3 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 115 g hořké čokolády min. 60% kakaa
  • 115 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru
  • 30 g mouky
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a ramekiny (běžně dostupné mističky na pečení) si vymažeme máslem.

2. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a necháme trochu zchladnout.

3. V míse si vyšleháme vejce, žloutky a cukr, aby nám vznikla nadýchaná hmota.

4. K této hmotě přidáme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a promícháme.

5. Zapracujeme mouku a sůl.

6. Hotové těsto nalejeme do vymazaných mističek a ty dáme na plech.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

7. Pečeme 8 – 10 minut, okraje musí být propečené, ale střed stálé vlhký.

8. Jakmile plech vytáhneme z trouby, necháme 2 minuty odpočinout v mističkách.

9. Mističky otočíme na talíře, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

10. Můžeme podávat s čerstvými jahodami.

Lávový dort.
Zdroj obrázku: bucataras, Lávový dort.

Dezert z lepších poměrů

Lávový dort, někdy nazývaný jako čokoládový fondant nebo molten chocolate. Pochází již tradičně z Francie a jeho počátky jsou připisovány šéfkuchaři Jean-Georges Vongerichtenovi. Toto však není potvrzené, na druhou stranu u tohoto luxusního dezertu se všichni soustředí na neodolatelnou a vláčnou chuť, nikoliv na jeho původ.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest