Čokoládový lávový dort, nebo brownies chcete-li, jsou oblíbeným dezertem po celém světě. Kombinace křupavé kůrky a polotekutého vnitřku s plně čokoládovou chutí, je neodolatelná. Nejdůležitější je správně a přesně provést postup, abychom získali tento famózní čokoládový fondán. Doba přípravy vám navíc nezabere více než 15 minut, takže ho připravíte i pro předem neohlášenou návštěvu. Rozhodně doporučujeme si postup natrénovat dopředu, poté hostů doslova vyrazíte dech.
Recept na čokoládový lávový dort
Délka přípravy do 15 minut, 3 porce.
Ingredience pro přípravu
- 115 g hořké čokolády min. 60% kakaa
- 115 g másla
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 30 g mouky
- špetka soli
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a ramekiny (běžně dostupné mističky na pečení) si vymažeme máslem.
2. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a necháme trochu zchladnout.
3. V míse si vyšleháme vejce, žloutky a cukr, aby nám vznikla nadýchaná hmota.
4. K této hmotě přidáme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a promícháme.
5. Zapracujeme mouku a sůl.
6. Hotové těsto nalejeme do vymazaných mističek a ty dáme na plech.
7. Pečeme 8 – 10 minut, okraje musí být propečené, ale střed stálé vlhký.
8. Jakmile plech vytáhneme z trouby, necháme 2 minuty odpočinout v mističkách.
9. Mističky otočíme na talíře, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
10. Můžeme podávat s čerstvými jahodami.
Dezert z lepších poměrů
Lávový dort, někdy nazývaný jako čokoládový fondant nebo molten chocolate. Pochází již tradičně z Francie a jeho počátky jsou připisovány šéfkuchaři Jean-Georges Vongerichtenovi. Toto však není potvrzené, na druhou stranu u tohoto luxusního dezertu se všichni soustředí na neodolatelnou a vláčnou chuť, nikoliv na jeho původ.