Donuty, nebo chcete-li koblihy s dírou uprostřed, jsou ikonickým dezertem, který nás láká svou nadýchaností a nesčetnými variantami polev a příchutí. A co teprve, když zkombinujeme bohatou chuť čokolády s osvěžující jahodovou polevou? Tento recept je perfektní nejen pro milovníky sladkostí, ale i pro ty, kteří si rádi užívají domácí pečení. Donuty mají něco kouzelného. Přináší nám pocit útulnosti a radosti, ať už je servírujeme na snídani nebo jako sladkou tečku po jídle.

Hrníčkový Recept na čokoládové donuty

Délka přípravy 15 minut, délka pečení 10 minut. 10 donutů.

Ingredience pro přípravu

Donuty:

  • 1,5 hrnku mouky
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 hrnku rozmačkaného banánu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/2 hrnku kokosového mléka

Glazura:

  • 1,5 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce neslazeného kokosového mléka
  • 3 lžíce nadrobno nakrájených jahod

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a ve větší misce smícháme suché ingredience na donuty.

2. Poté přidáme banán, kokosový olej, kokosové mléko a vyšleháme do hustého těsta.

3. Těsto vložíme do sáčku s ustřiženým rohem a pomocí formy na vytvoříme na plechu donuty.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 8 – 10 minut a necháme zchladnout na mřížce.

5. Během pečení si v malé misce vyšleháme moučkový cukr s kokosovým mlékem a jahodami.

6. Vychladlé donuty namáčíme v glazuře a necháme ztuhnout. Můžeme klidně namočit 2x pro silnější vrstvu.

Namáčíme v jahodové glazuře.
Zdroj obrázku: thepioneerwoman, Namáčíme v jahodové glazuře.

7. Lze skladovat 1 den v uzavřené nádobě.

Čokoládové donuty s jahodovou glazurou.
Zdroj obrázku: thepioneerwoman, Čokoládové donuty s jahodovou glazurou.

Legenda o donutech – pravda nebo pověst?

Legenda praví, že první „doughnut“ s dírou uprostřed vznikl díky kapitánovi Hansonovi Gregorymu v roce 1847. Gregory byl americký námořní kapitán, který při přípravě koblih narazil na problém: střed koblihy byl často syrový, zatímco zbytek byl již dobře propečený. Aby tento problém vyřešil, udělal do těsta díru, čímž umožnil lepší propečení celého kousku. Tato inovace nejen vyřešila praktický problém, ale také vytvořila klasický tvar, který známe dnes.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest