Čokoláda, to zdaleka není jen pochoutka. Jde o potravinu s řadou přínosů pro zdraví (bavíme se samozřejmě o kvalitním produktu s vyšším podílem kakaa). Obsahuje antioxidanty (flavonoidy), které podporují srdce a cévy. Také vám čokoláda zlepšuje náladu? To je dáno obsahem hořčíku a theobrominu. Díky tomu tato oblíbená laskomina pomáhá i ke zlepšení soustředění. Rozumnou konzumací kvalitní čokolády tedy svému tělu prospějete. To je dobrá zpráva, že? Možností využití je nepřeberné množství, zdaleka se netřeba omezovat jen na dezerty. Čokoláda je skvělá do kaší, domácích müsli tyčinek či granoly. V některých kuchyních se používá i k masu (např. mexická kořeněná omáčka mole).

Hit pro zdraví: Ovesné vločky

Odlehčit dezert od klasické pšeničné mouky je rozhodně dobrý nápad. Pro toto využití jsou jako stvořené ovesné vločky. Snadno se s nimi pracuje a jsou dostupné i finančně, na rozdíl od variant typu mandlová mouka apod. Vločky představují bohatý zdroj vlákniny, zejména beta-glukanů, dále pak komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny, díky nimž skvěle zasytí. V kombinaci s kvalitní čokoládou a ořechy tedy tvoří základ pro skvělou snídani či svačinu vhodnou i pro ty, kdo dbají na vyvážené stravování.

Ingredience na přípravu čokoládového dezertu

  • Ovesné vločky – 120 g;
  • Mléko – 240 ml;
  • Vejce – 2 ks;
  • Banány – 2 ks;
  • Vanilin – špetka;
  • Kakao – 40 g;
  • Kypřicí prášek – 1 lžička;
  • Vlašské ořechy – podle potřeby;
  • Čokoládové lupínky – podle potřeby;
  • Mléčná čokoláda – 100 g.
Obrázek k receptu: Bez špetky mouky: Čokoládový dezert, který si zamiluje celá rodina!
Foto: Souspark, Recept na: Bez špetky mouky: Čokoládový dezert, který si zamiluje celá rodina!

Postup přípravy

  • Ovesné vločky zalijte 200 ml horkého mléka.
  • Nechte 10 minut stát, aby vločky mléko nasály.
  • Do vedlejší misky rozklepněte 2 vejce.
  • Oloupané banány rozmačkejte na pyré.
  • Přidejte k nim vanilin a promíchejte je společně s vejci.
  • Přisypte kakao a opět promíchejte.
  • V tuto chvíli přidejte kypřicí prášek a po něm směs ovesných vloček a mléka, které mezitím vychladlo.
  • Všechny přísady důkladně promíchejte.
Obrázek k receptu na kakaovou roládu s krémem z mascarpone

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a jahodami: Lehký dezert nejen pro slavnostní chvíle

Obrázek k receptu: Bez špetky mouky: Čokoládový dezert, který si zamiluje celá rodina!
Foto: Souspark, Recept na: Bez špetky mouky: Čokoládový dezert, který si zamiluje celá rodina!
  • Pečicí nádobu vymažte tukem a vlijte do ní těsto.
  • Vršek posypejte drcenými vlašskými ořechy a čokoládovými lupínky.
  • Pečte 15-20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Mléčnou čokoládu rozemelte, až vznikne drobenka.
  • Rozpusťte ji v horkém mléku.
  • Vzniklou polevu naplňte do cukrářského sáčku a na dezertu jí nakreslete mřížku či jiný jednoduchý vzor.
  • Můžete použít i jiné ořechy, jejich směs, případně i jiný posyp.
Obrázek receptu na macecha řezy s pudinkem, šlehačkou a jahodami.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest