Mlýnky, které jsou výrobci zamýšleny jako jednorázové, mívají víčko z kvalitního plastu a mlecí mechanismus zpravidla skleněný. Málo známým faktem je, že jejich konstrukce umožňuje opakované plnění. Stačí znát ten správný „fígl“. Ušetříte tak nejen přírodu, ale i peníze. Opakovaným použitím se snižuje množství odpadu z obalů, což ladí s udržitelností. Navíc si díky tomu můžete namíchat vlastní směsi, čímž získáte i lepší kontrolu nad jejich složením.

Domácí koření: Vůně, chuť a málo soli

Čerstvě umleté koření má silnější aroma i chuť než to namleté od výrobce a dlouho skladované v obchodech. Navíc má koření uchovávané v celku delší životnost. To se týká nejvíce pepře, kmínu, nového koření či koriandru. Vlastní směsi můžete obohatit dle fantazie, například sušeným česnekem, kurkumou, granulovanou cibulí nebo rozmarýnem. Zkrátka: z kuchyně lze udělat takovou malou laboratoř chutí a vůní.

Jednorázový mlýnek jako pomocník a estetický doplněk

Skleněné mlýnky, například na pepř nebo sůl, bývají vyráběny i v designových edicích. Často působí tak esteticky, že je člověk nechce vyhodit. Proto přicházíme s lifehackem, který jsme za vás vyzkoušeli. A pozor! Funguje to bez použití nářadí, či dokonce násilí! Ten trik je tak jednoduchý, až se člověk stydí, že ho to nenapadlo dříve.

Obrázek ke článku: Šetříte přírodu a nechcete vyhazovat jednorázový mlýnek na koření? Poradíme, jak na to!
Foto: Freepik.com, Článek: Šetříte přírodu a nechcete vyhazovat jednorázový mlýnek na koření? Poradíme, jak na to!

Plastové víčko

V čem tedy tkví onen trik? Většina mlýnků má plastový vršek, který se zdá neodnímatelný. Pravdou ovšem je, že plast reaguje na teplo. A to je ten klíč. Bohatě postačí, když do vhodné nádoby (misky nebo kastrůlku) nalijete horkou vodu, kterou jste přivedli až k varu. Do ní ponořte celý mlýnek (musí být potopena plastová část). Takto jej nechte stát několik minut, až teplota změkčí plast. Poté již víčko sundáte velice lehce. Ideálně tedy za použití chňapky či kuchyňské utěrky, abyste se nepopálili.

Fantazii se meze nekladou

V tuto chvíli můžete začít, pochopitelně po řádném vymytí a osušení, plnit mlýnek čerstvým kořením. Popusťte uzdu představivosti a vytvořte si vlastní božskou směs! A nebojte se toho, že by příště bylo doplnění složité. Naopak: s největší pravděpodobností již nebudete horkou vodu ani potřebovat, plastová část totiž ztratí původní pevnost.

Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!

Smíchám vejce s kefírem a během chvilky podávám na stůl výborný slaný koláč. Recept, který v Česku nikdo nezná

Zdroj: Autorský text, Healthline, SpiceWell

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest