Čokoládový koláč s hruškami je dezert spojující bohatou a hlubokou chuť čokolády s jemnou a svěží chutí šťavnatých hrušek. Milují ho především ti, kteří mají rádi kombinaci ovocné chuti s čokoládou. Koláč představuje elegantní volbu pro různé příležitosti. Potěší rodinu během odpoledního posezení u kávy až po slavnostní večeře. Příprava je velice jednoduchá a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.

Recept na Koláč čerpá inspiraci z francouzské kuchyně. Ta je totiž známá kombinacemi ovoce a čokolády, odkud zřejmě pochází. Harmonie chuti sladkosti ovoce s lahodností čokolády je Francouzům velmi blízká. Navíc pokud vaše hrušky mají jemnou a máslovou strukturu, jste v ideální pozici pro pečení právě s tímto ovocem.

Recept na čokoládový koláč s hruškami

Délka pečení max. 50 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g mouky
  • 150 g cukru
  • 1250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 90 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hořké čokolády
  • 4 hrušky
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Oloupané hrušky zbavíme jádřinců, z toho 2 nakrájíme na kostičky a 2 na plátky.

2 hrušky nakrájíme na kostičky a 2 na plátky.
Zdroj obrázku: gazdynja, 2 hrušky nakrájíme na kostičky a 2 na plátky.

2. V míse si vyšleháme vejce se špetkou soli a poté přidáme cukr, vanilkový cukr a šleháme tak další 4 minuty.

3. Nyní vmícháme olej, mléko a rum a samostatně si smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao.

4. Postupně tyto suché ingredience zapracujeme metličkou k ostatním tekutým surovinám v míse.

Zapracujeme suché ingredience.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zapracujeme suché ingredience.

5. Nalámeme si čokoládu a přidáme ji do mísy i s hruškami, které jsou nakrájené na kostičky. Stěrkou promícháme.

Přidáme nalámanou čokoládu a hrušky.
Zdroj obrázku: gazdynja, Přidáme nalámanou čokoládu a hrušky.

6. Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem a předehřejeme si formu na 180°C.

7. Navrch rozložíme plátky hrušek a zatlačíme je do těsta.

Plátky hrušek rozložíme na vrch.
Zdroj obrázku: gazdynja, Plátky hrušek rozložíme na vrch.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 40 – 50 minut, průběžně kontrolujeme špejlí stav těsta.

9. Upečený koláč necháme 15 minut ve formě. poté ho vyjmeme a necháme vychladnout.

Po 15 minutách vyjmeme z formy.
Zdroj obrázku: gazdynja, Po 15 minutách vyjmeme z formy.

10. Můžeme pospat moučkovým cukrem.

Posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: gazdynja, Posypeme moučkovým cukrem.

Koláče doladíte k dokonalosti vhodným nápojem

Když podáváte takový koláč ve společnosti, je důležitý vhodný výběr nápoje. Na prvním místě je podle mého názoru káva, alespoň co se týče dospělých jedinců. Prvotřídní 100% arabika provedená kvalitní přípravou je dokonalým nápojem k hruškovému koláči. Dětem doporučujeme plnotučné čerstvé mléko, se kterým je dezert lahodně jemný.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest