Čokoládový koláč s hruškami je dezert spojující bohatou a hlubokou chuť čokolády s jemnou a svěží chutí šťavnatých hrušek. Milují ho především ti, kteří mají rádi kombinaci ovocné chuti s čokoládou. Koláč představuje elegantní volbu pro různé příležitosti. Potěší rodinu během odpoledního posezení u kávy až po slavnostní večeře. Příprava je velice jednoduchá a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.
Recept na Koláč čerpá inspiraci z francouzské kuchyně. Ta je totiž známá kombinacemi ovoce a čokolády, odkud zřejmě pochází. Harmonie chuti sladkosti ovoce s lahodností čokolády je Francouzům velmi blízká. Navíc pokud vaše hrušky mají jemnou a máslovou strukturu, jste v ideální pozici pro pečení právě s tímto ovocem.
Recept na čokoládový koláč s hruškami
Délka pečení max. 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 200 g mouky
- 150 g cukru
- 1250 ml mléka
- 2 vejce
- 90 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hořké čokolády
- 4 hrušky
- špetka soli
Postup přípravy
1. Oloupané hrušky zbavíme jádřinců, z toho 2 nakrájíme na kostičky a 2 na plátky.
2. V míse si vyšleháme vejce se špetkou soli a poté přidáme cukr, vanilkový cukr a šleháme tak další 4 minuty.
3. Nyní vmícháme olej, mléko a rum a samostatně si smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao.
4. Postupně tyto suché ingredience zapracujeme metličkou k ostatním tekutým surovinám v míse.
5. Nalámeme si čokoládu a přidáme ji do mísy i s hruškami, které jsou nakrájené na kostičky. Stěrkou promícháme.
6. Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem a předehřejeme si formu na 180°C.
7. Navrch rozložíme plátky hrušek a zatlačíme je do těsta.
8. Vložíme do předehřáté trouby na 40 – 50 minut, průběžně kontrolujeme špejlí stav těsta.
9. Upečený koláč necháme 15 minut ve formě. poté ho vyjmeme a necháme vychladnout.
10. Můžeme pospat moučkovým cukrem.
Koláče doladíte k dokonalosti vhodným nápojem
Když podáváte takový koláč ve společnosti, je důležitý vhodný výběr nápoje. Na prvním místě je podle mého názoru káva, alespoň co se týče dospělých jedinců. Prvotřídní 100% arabika provedená kvalitní přípravou je dokonalým nápojem k hruškovému koláči. Dětem doporučujeme plnotučné čerstvé mléko, se kterým je dezert lahodně jemný.