Na toto karamelové cukroví se používá vláčné máslové těsto, krém z karamelizovaného kondenzovaného mléka, vločky soli a poleva z hořké čokolády. Je to mimořádně povedená kombinace! Tvar čtyřlístku dodržet nemusíme. Můžeme si vyrobit kolečka, obruče, srdíčka nebo jakékoli jiné tvary, které se nám líbí. Slaný karamel mnozí asi nikdy neochutnali, já taky znala donedávna pouze zmrzlinu se slaným karamelem. Že existuje i takové cukroví se přesvědčíme, když vyzkoušíme náš recept.
Recept na cukroví ve tvaru Čtyřlístků, plněné slaným karamelem a hrubozrnnou solí
Ingredience k přípravě
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- balíček vanilkového cukru nebo vanilková esence
Náplň
Karamelový krém
- 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka (397 g) nebo několik hodin vařená konzerva Salka ve vodě
- 4 vejce
- ½ lžičky soli
- 50 g medu
- 1 sáček vanilkového cukru nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
- 250 g tučného másla s min 80 % (měkké, pokojové teploty)
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy
1. Z ingrediencí pro těsto rukou vypracujeme hladké jednolité těsto, které dáme zabalené na 1 hodinu do lednice odpočívat.
2. Těsto vyválíme na válu a vykrajujeme čtyřlístky anebo tvary podle vlastní fantazie a možností.
3. Vykrojené sušenky ukládáme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě, sušenky hlídáme, aby byly i po upečení téměř bílé.
4. Po upečení necháme vychladnout.
5. Zatím si připravíme karamelový krém za ingrediencí k tomu určených. Krém řádně vyšleháme a cukrářským sáčkem plníme sušenky. Na polovinu sušenek nastříkáme krém a mlýnkem na sůl nameleme pár hoblinek hrubé soli. Přikryjeme druhou polovinou sušenek. Naplněné sušenky uložíme do chladu.
6. Vychlazené poléváme čokoládovou polevou a ihned na měkkou polevu zdobíme dle chuti a fantazie. Volitelné zdobení je kromě jiného na čokoládu umístit i pár zrnek hrubozrnné soli.
Doporučení na závěr
Nakrájené čtyřlístky nebo jiné tvary přendáme na plechy vyložené pečicím papírem a dáme na 30 minut před pečením do lednice. Cukroví si lépe uchová svůj tvar po upečení.
Zdroj: savoriurbane