Česká klasika s nápadem by jsem nazvala tento skvělý pokrm, který je jako letní pohlazení protože spojuje letní zeleninu s jemností sýra a nových brambor ve slupce. Cuketové karbanátky s hermelínem skvěle ladí s máslovými bramborami a s oblohou čerstvé zeleniny. Jednoduché a přesto slavnostní jídlo s nádechem zdravé gastronomie.
Toto jídlo vzniklo na venkově, tam kde v létě zraje hromada cuket a v lednici se často schovává zbytek hermelínu. Domácí hospodyňky začaly improvizovat a místo masa přišla na řadu cuketa, která má univerzální využití. Výsledkem byl karbanátek, který voní po česneku, zelenině a sýru, má křupavý povrch a když do něj zakousneme, vyteče z něj krémová vrstva lahodného sýru. Podávají se s novými bramborami, politými máslem a sypanými čerstvou petrželkou a k tomu pár plátků rajčat, okurek nebo pár listů salátu.
Recept na cuketové pokušení s hermelínovým srdcem
Ingredience potřebné na přípravu cuketovém-sýrových karbanátků s brambory a oblohou
- 1 cuketa (cca 250 g)
- 1 Hermelín
- 2 nakrájené jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce vloček
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- strouhanka
- majoránka
- sůl a pepř
- mletý kmín
- olej na smažení
- brambory uvařené ve slupce
- máslo
- zelená petrželka
- obloha z čerstvě zeleniny
Postup přípravy cuketových karbanátků s hermelínem
1. Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle se slupkou, osolíme a smícháme s ovesnými vločkami. Necháme odstát 20 minut a slijeme přebytečnou vodu.
2. Sýr nastrouháme na hrubo a spolu s ostatními ingrediencemi jej smícháme s cuketou a vločkami.
3. Vypracujeme směs na karbanátky. Podle potřeby přimícháme strouhanku.
4. Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran v rozpáleném tuku. Já je postříkám olejem a peču v horkovzdušné troubě.
Karbanátky jsou vláčné a moc chutné, zvlášť, když je podávám s novými bramborami uvařenými v páře a politými máslem a posypanými zelenou petrželkou a se zeleninovou oblohou.

Cuketovo-sýrové karbanátky

Pečené kapustové karbanátky
pozn.: částečně upraveno AI