Česká klasika s nápadem by jsem nazvala tento skvělý pokrm, který je jako letní pohlazení protože spojuje letní zeleninu s jemností sýra a nových brambor ve slupce. Cuketové karbanátky s hermelínem skvěle ladí s máslovými bramborami a s oblohou čerstvé zeleniny. Jednoduché a přesto slavnostní jídlo s nádechem zdravé gastronomie.

Toto jídlo vzniklo na venkově, tam kde v létě zraje hromada cuket a v lednici se často schovává zbytek hermelínu. Domácí hospodyňky začaly improvizovat a místo masa přišla na řadu cuketa, která má univerzální využití. Výsledkem byl karbanátek, který voní po česneku, zelenině a sýru, má křupavý povrch a když do něj zakousneme, vyteče z něj krémová vrstva lahodného sýru. Podávají se s novými bramborami, politými máslem a sypanými čerstvou petrželkou a k tomu pár plátků rajčat, okurek nebo pár listů salátu.

Recept na cuketové pokušení s hermelínovým srdcem

Ingredience potřebné na přípravu cuketovém-sýrových karbanátků s brambory a oblohou

  • 1 cuketa (cca 250 g)
  • 1 Hermelín
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce vloček
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • mletý kmín
  • olej na smažení
  • brambory uvařené ve slupce
  • máslo
  • zelená petrželka
  • obloha z čerstvě zeleniny

Postup přípravy cuketových karbanátků s hermelínem

Obrázek receptu na Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: karbanátky s brambory vařenými ve slupce a čerstvou oblohou
Foto: cooky.cz, Recept na Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem

1. Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle se slupkou, osolíme a smícháme s ovesnými vločkami. Necháme odstát 20 minut a slijeme přebytečnou vodu.

2. Sýr nastrouháme na hrubo a spolu s ostatními ingrediencemi jej smícháme s cuketou a vločkami.

3. Vypracujeme směs na karbanátky. Podle potřeby přimícháme strouhanku.

4. Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran v rozpáleném tuku. Já je postříkám olejem a peču v horkovzdušné troubě.

Karbanátky usmažíme dozlatova.
Foto: cooky.cz, Karbanátky usmažíme dozlatova.

Karbanátky jsou vláčné a moc chutné, zvlášť, když je podávám s novými bramborami uvařenými v páře a politými máslem a posypanými zelenou petrželkou a se zeleninovou oblohou.

Smažené cuketové karbanátky se sýrem

Cuketovo-sýrové karbanátky

Karbanátky z trouby. Kapustové karbanátky s uzeným masem

Pečené kapustové karbanátky

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest