Tyto koláčky jsem poprvé ochutnala u kamarádky v Dánsku, odkud také pochází tento tradiční recept. Vynikají krémovou strukturou, svěžím, převážně bobulovitým ovocem a svěží citronovou polevou. Kombinace těchto chutí je velmi sympatická a pokud přihlédnu k faktu, že severské země obvykle pečou rustikální dezerty, tak i odvážná. Bez ohledu na původ si je tak jako já rychle zamilujete, protože se doslova rozplývají v ústech a pokud si k nim dopřejete kvalitní kávu, máte o zážitek postaráno.

Koláčky jsem si od kamarádky přivézt nemohla, ale recept si ke mne nakonec cestu našel. Od té doby jsem koláčky pekla vícekrát a pokaždé jsem s nimi slavila úspěch, protože se po nic hned zaprášilo!

Recept na krémové koláčky s ovocem – severská jemnost s výbornou polevou

Ingredience pro přípravu těsta

  • 230 g sýra Philadelphia
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vyválené listové těsto

Ingredience pro přípravu citronové polevy

  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

1. V míse spolu ručním šlehačem vyšleháme sýr, citronovou kůru, cukr, žloutek a vanilkový extrakt.

Ingredience smícháme v míse.
Zdroj: Sabs Cuisine, Ingredience smícháme v míse.

2. Vyválené listové těsto nakrájíme na 12 stejně širokých proužků a vždy 2 proužky na jednom konci spolu spojíme.

Listové těsto nakrájíme na proužky.
Zdroj: Sabs Cuisine, Listové těsto nakrájíme na proužky.

3. Nyní vzniklý dlouhý proužek zamotáme mírně do vrtule a zatočíme dokola, jako bychom chtěli vytvořit mističku. Ideálně je takto připravíme již na plechu vyloženém pečícím papírem, abychom je nemuseli přesouvat.

Proužky spojíme po dvou a smotáme do vrtule.
Zdroj: Sabs Cuisine, Proužky spojíme po dvou a smotáme do vrtule.

4. Doprostřed vzniklého koláčku naneseme lžičku hotového krému a ozdobíme ovocem. Já používám jahody a borůvky.

Naneseme krém a vyskládáme ovoce.
Zdroj: Sabs Cuisine, Naneseme krém a vyskládáme ovoce.

5. Těsto potřeme vyšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 18 minut dozlatova.

6. Mezitím si promícháme spolu citronovou šťávu s cukrem a touto polevou pokropíme hotové koláčky.

Proč citronová poleva?

Citronová poleva na dezertech není jen pro téměř ledový vzhled, hlavně přidává do receptu jemnou kyselost, která se doplňuje s krémem a sladkým ovocem. Vyzkoušejte variantu s polevou čokoládovou a ochutnáte sami ten rozdíl.

Obrázek receptu na pečené donuty.

Pečené donuty s čokoládovou glazurou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest