Meringue roll je jeden z těch dezertů, které se na stole vyjímají tak krásně, že je vám skoro líto je nakrojit. A přitom ten křehký sněhový plát, naplněný lehkým krémem a ovocem, je tak jemný, že se rozplyne v puse dřív, než si stihnete říct o druhý kousek. U nás doma si ji občas dopřejeme právě při výjimečných chvílích – ať už jsou to svátky, nebo jen chuť udělat si radost něčím výjimečným.
Meringue roll, volně přeloženo jako sněhová nebo pusinková roláda, vychází právě ze sněhových pusinek, které byly známé ve Francii a Švýcarsku už v 17. století. Postupem času se z těchto jednoduchých sněhových pusinek začali vytvářet různé dezerty, dorty a rolády.
Sněhová roláda má své kořeny ve francouzské cukrařině, ale oblíbená je dnes už všude po světě. A není vůbec divu. Je lehká, svěží a elegantní a i když vypadá složitě, s trochou trpělivosti ji zvládnete bez problémů i doma. Stačí si jen připravit bílky, špetku trpělivosti a chuť pustit se do něčeho opravdu krásného.
Recept na sněhovou Meringue roládu s krémem a ovocem
Ingredience na pusinkový základ
- 200 g vaječných bílků
- 300 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 40 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
Ingredience na krémovou náplň
- 300 g smetany ke šlehání
- 30 g moučkového cukru
- 180 g smetanového sýra
Postup přípravy rolády
1. Do šlehače nalijeme bílky, špetku soli, citronovou šťávu a moučkový cukr.
2. Šleháme šlehačem asi 10-15 minut do husté pěny.
3. Přidáme kukuřiční škrob, zamícháme a natřeme na plech vystlaný pečícím papírem. Nožem uděláme libovolný vzor na povrchu pusinky.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů cca 35 minut. Vyklopíme, stáhneme papír a necháme vychladnout.
5. V šlehači vyšleháme smetanu na hustou šlehačku, přidáme cukr a smetanový sýr. Vyšleháme na hladký krém.

Sněhové pusinky s jemným krémem a čerstvým ovocem, které nesmí chybět na žádné oslavě
6. Na spodní hladkou stranu pusinky namažeme krém a za pomoci pečícího papíru srolujeme do rolády a zabalíme do pečícího papíru.
7. Roládu dáme chladit na 2 hodiny do lednice.
Tento speciální dezert podáváme s dobrým kafíčkem nebo černým čajem. A hlavně si ji vychutnáváme. Přejeme vám dobrou chuť!
