Meringue roll je jeden z těch dezertů, které se na stole vyjímají tak krásně, že je vám skoro líto je nakrojit. A přitom ten křehký sněhový plát, naplněný lehkým krémem a ovocem, je tak jemný, že se rozplyne v puse dřív, než si stihnete říct o druhý kousek. U nás doma si ji občas dopřejeme právě při výjimečných chvílích – ať už jsou to svátky, nebo jen chuť udělat si radost něčím výjimečným.

Meringue roll, volně přeloženo jako sněhová nebo pusinková roláda, vychází právě ze sněhových pusinek, které byly známé ve Francii a Švýcarsku už v 17. století. Postupem času se z těchto jednoduchých sněhových pusinek začali vytvářet různé dezerty, dorty a rolády.

Sněhová roláda má své kořeny ve francouzské cukrařině, ale oblíbená je dnes už všude po světě. A není vůbec divu. Je lehká, svěží a elegantní a i když vypadá složitě, s trochou trpělivosti ji zvládnete bez problémů i doma. Stačí si jen připravit bílky, špetku trpělivosti a chuť pustit se do něčeho opravdu krásného.

Recept na sněhovou Meringue roládu s krémem a ovocem

Ingredience na pusinkový základ

  • 200 g vaječných bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Ingredience na krémovou náplň

  • 300 g smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 180 g smetanového sýra

Postup přípravy rolády

1. Do šlehače nalijeme bílky, špetku soli, citronovou šťávu a moučkový cukr.

2. Šleháme šlehačem asi 10-15 minut do husté pěny.

Obrázek receptu na Meringue roll, nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou
Zdroj: yummylife_channel, Vyšleháme hustý sníh a přidáme škrob.

3. Přidáme kukuřiční škrob, zamícháme a natřeme na plech vystlaný pečícím papírem. Nožem uděláme libovolný vzor na povrchu pusinky.

Obrázek receptu na Meringue roll, nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou
Zdroj: yummylife_channel, Namažeme na plech s pečícím papírem a uděláme vzor.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů cca 35 minut. Vyklopíme, stáhneme papír a necháme vychladnout.

5. V šlehači vyšleháme smetanu na hustou šlehačku, přidáme cukr a smetanový sýr. Vyšleháme na hladký krém.

Obrázek receptu na sněhové pusinky s jemným krémem a čerstvým ovocem.

Sněhové pusinky s jemným krémem a čerstvým ovocem, které nesmí chybět na žádné oslavě

6. Na spodní hladkou stranu pusinky namažeme krém a za pomoci pečícího papíru srolujeme do rolády a zabalíme do pečícího papíru.

Obrázek receptu na Meringue roll, nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou
Zdroj: yummylife_channel, Srolujeme za pomocí pečícího papíru do rolády.

7. Roládu dáme chladit na 2 hodiny do lednice.

Tento speciální dezert podáváme s dobrým kafíčkem nebo černým čajem. A hlavně si ji vychutnáváme. Přejeme vám dobrou chuť!

Obrázek receptu na křehké pusinky bez mouky.

Křehké a sněhové bílé pusinky bez mouky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest