Dezert Pavlova je sladké ztělesnění lehkosti – křupavý na povrchu, uvnitř jemně vláčný a přitom velice nadýchaný. Tento dezert, inspirovaný baletkou Annou Pavlovou, v sobě nese snahu vystihnout její éterický tanec. Ač působí jako delikátní umělecké dílo, jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správně vyšlehat bílky s cukrem a dodržet několik základních pravidel při pečení.

Finální dozdobení je čistě na vaší fantazii – nejčastěji se používá čerstvé ovoce, které přidává svěžest a barevnost. V létě sáhněte po malinách, jahodách nebo borůvkách, na podzim může Pavlova dezert zdobit třeba hruška nebo granátové jablko. Díky své variabilitě se hodí na svátky, oslavy i jen tak, pro radost.

Recept na sněhový zákusek Pavlova s ovocem a šlehačkou

Ingredience potřebné na Pavlova pusinky

  • 200 g bílků
  • 2 g soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 400 g moučkového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu

Co na ovocnou náplň

  • 200 g mražených třešní (nebo jiných bobulovin)
  • 20 g moučkového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu

Z čeho udělat smetanový krém

  • 450 g smetanového sýra (Mascarpone a podobně)
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g smetany ke šlehání (33%)

Další informace před pečením

  • Průměry dortíků z receptu jsou: 18, 15, 12, 9, 6 a 3 cm
  • Pečeme po dobu 1,5 hodiny při 100 stupních (dolní i horní ohřev)

Postup přípravy Pavlova dezertu

1. Bílky šleháme šlehačem s citrónovou šťávou a pomalu přidáváme moučkový cukr a stále šleháme. Zvýšíme rychlost na nejvyšší a šleháme dalších 10 minut. Přidáme škrob a ještě 10 vteřin na nízké rychlosti prošleháme.

2. Na pečící papír si připravíme výše uvedené a označené velikosti koleček. Sníh naplníme do cukrářského sáčku.

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Velikosti pusinek si nakreslíme na pečící papír.

3. Na pečící papír s kolečky (na opačnou stranu, než jsme kreslili) za pomoci sáčku se zdobící špičkou nastříkáme pusinky dle fotografie. Papír s pusinkami dáme na plech a pečeme v troubě na 100 stupňů zhruba 1,5 hodiny.

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Pusinky si sáčkem nastříkáme na opačnou stranu vyznačených pusinek.
Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Pusinky různých velikostí upečeme v troubě.

4. Ovoce dáme do kastrůlku s 20 g moučkového cukru a uvaříme.

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Bobulovité ovoce uvaříme s cukrem a škrobem.

5. 200 g moučkového cukru vyšleháme se smetanou ke šlehání na hustou šlehačku, přidáme smetanový sýr a ušleháme hustý krém, který naplníme do zdobícího sáčku.

6. Největší upečenou pusinku o velikosti 18 cm sloupneme z papíru a položíme na podnos

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Za pomoci zdobícího sáčku stříkáme smetanový krém.

7. Na pusinku nanášíme zdobícím sáčkem krém dle fotografie. Doprostřed lžící nandáme uvařené a vychlazené ovoce a položíme menší pusinku. Tímto postupem pokračujeme až do vypotřebování všech pusinek.

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Doprostřed každé pusinky nandáme uvařené ovoce.

8. Zakončíme navrch hladkou pusinkou, krémem a znovu hladkou nejmenší pusinkou. Dort dozdobíme kousky – bobulemi ovoce dle fotografie. Necháme zchladit a ztuhnout v lednici.

Obrázek receptu na Perfektní snadný a lehký, nejen vánoční Pavlova dezert
Foto: youtube.com, yummylife_channel, Postup opakujeme až do vypotřebování pusinek a krému, trochu ovoce necháme na zdobení.

Doporučení na závěr

Pavlova dezert je nejlepší druhý den, kdy se chutě spojí a pusinky změknou.

Obrázek receptu na Polibek baletky nebo malé pavlova pusinky s lesnými plody

Mini Pavlova pusinky s lesními plody – ovocný dezert inspirovaný baletem

Obrázek receptu na mini Pavlova.

Mini Pavlova pusinky jako pro krále: Křehké na povrchu, měkké uvnitř, roztomilé na pohled

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest