Dezert Pavlova je sladké ztělesnění lehkosti – křupavý na povrchu, uvnitř jemně vláčný a přitom velice nadýchaný. Tento dezert, inspirovaný baletkou Annou Pavlovou, v sobě nese snahu vystihnout její éterický tanec. Ač působí jako delikátní umělecké dílo, jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správně vyšlehat bílky s cukrem a dodržet několik základních pravidel při pečení.
Finální dozdobení je čistě na vaší fantazii – nejčastěji se používá čerstvé ovoce, které přidává svěžest a barevnost. V létě sáhněte po malinách, jahodách nebo borůvkách, na podzim může Pavlova dezert zdobit třeba hruška nebo granátové jablko. Díky své variabilitě se hodí na svátky, oslavy i jen tak, pro radost.
Recept na sněhový zákusek Pavlova s ovocem a šlehačkou
Ingredience potřebné na Pavlova pusinky
- 200 g bílků
- 2 g soli
- 1 lžička citrónové šťávy
- 400 g moučkového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
Co na ovocnou náplň
- 200 g mražených třešní (nebo jiných bobulovin)
- 20 g moučkového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
Z čeho udělat smetanový krém
- 450 g smetanového sýra (Mascarpone a podobně)
- 60 g moučkového cukru
- 200 g smetany ke šlehání (33%)
Další informace před pečením
- Průměry dortíků z receptu jsou: 18, 15, 12, 9, 6 a 3 cm
- Pečeme po dobu 1,5 hodiny při 100 stupních (dolní i horní ohřev)
Postup přípravy Pavlova dezertu
1. Bílky šleháme šlehačem s citrónovou šťávou a pomalu přidáváme moučkový cukr a stále šleháme. Zvýšíme rychlost na nejvyšší a šleháme dalších 10 minut. Přidáme škrob a ještě 10 vteřin na nízké rychlosti prošleháme.
2. Na pečící papír si připravíme výše uvedené a označené velikosti koleček. Sníh naplníme do cukrářského sáčku.
3. Na pečící papír s kolečky (na opačnou stranu, než jsme kreslili) za pomoci sáčku se zdobící špičkou nastříkáme pusinky dle fotografie. Papír s pusinkami dáme na plech a pečeme v troubě na 100 stupňů zhruba 1,5 hodiny.
4. Ovoce dáme do kastrůlku s 20 g moučkového cukru a uvaříme.
5. 200 g moučkového cukru vyšleháme se smetanou ke šlehání na hustou šlehačku, přidáme smetanový sýr a ušleháme hustý krém, který naplníme do zdobícího sáčku.
6. Největší upečenou pusinku o velikosti 18 cm sloupneme z papíru a položíme na podnos
7. Na pusinku nanášíme zdobícím sáčkem krém dle fotografie. Doprostřed lžící nandáme uvařené a vychlazené ovoce a položíme menší pusinku. Tímto postupem pokračujeme až do vypotřebování všech pusinek.
8. Zakončíme navrch hladkou pusinkou, krémem a znovu hladkou nejmenší pusinkou. Dort dozdobíme kousky – bobulemi ovoce dle fotografie. Necháme zchladit a ztuhnout v lednici.
Doporučení na závěr
Pavlova dezert je nejlepší druhý den, kdy se chutě spojí a pusinky změknou.

Mini Pavlova pusinky s lesními plody – ovocný dezert inspirovaný baletem

Mini Pavlova pusinky jako pro krále: Křehké na povrchu, měkké uvnitř, roztomilé na pohled
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz