Možná si řeknete, že bůček není zrovna zdravý, že je moc mastný a těžký. Ale ta chuť, když se správně ochutí a dobře upeče, je pak dokonalá. Samozřejmě, že taky nejím nezdravá jídla moc často, ale udělat si pečený bůček tak jednou za půl roku, to mi nikdo nemůže vymluvit. Protože to není jídlo na každý den, tak musí být připravené výjimečně a dokonale.
Záleží dost na tom, jaký vepřový bok (neboli bůček) koupíte, chce to vybrat nějaký pěkně prorostlý masem. V našem dnešním receptu dává masu říz pálivý křen s hořčicí, sladkost mu dodají švestky. A pomalé pečení zaručí jeho křupavost na povrchu a také to, že je maso krásně měkké a úplně se rozpadá se. Pojďme se už pustit do pečení.
Recept na pomalu pečený bůček s křenem, hořčicí a švestkami
Ingredience na přípravu vepřového boku
- 1,2 kg vepřového boku
- 1 a půl lžičky oblíbeného koření na maso (např. adžika)
- 1/3 lžičky mletého bobkového listu
- 1 lžička chilli vloček
- 1 lžička soli
- celé stroužky česneku
- sušené švestky (dle chuti)
Postup přípravy pečeného bůčku s křenem a švestkami
1. Vepřový bok si rozřízneme na 2-3 kusy.
2. Do misky si nasypeme všechno koření a sůl a promícháme. Ve směsi maso důkladně obalíme.
3. Do masa uděláme nožem několik vpichů a do každého vložíme stroužek česneku, maso uložíme do mísy, přikryjeme a necháme několik hodin (nejlepší do druhého dne) marinovat.
4. Do misky si uděláme směs ostrouhaného křenu a libovolné hořčice a řádně rozmícháme.

Šťavnatý vepřový bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem
5. Každý kus masa si položíme na připravený pergamen a celý ho potřeme směsí křenu a hořčice. Navrch masa položíme sušené švestky a zabalíme. Zabalené kusy masa vložíme do zapékací misky.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů 45 minut, poté pergamen rozbalíme a pečeme odkryté ještě dalších 15 minut při stejné teplotě. Po upečení necháme 10 minut odpočívat.
Bůček můžeme podávat ihned teplý anebo jej po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit do lednice, poté konzumovat za studena. Tento bůček je podle mne nejchutnější za studena.
