Chléb je základem jídelníčku všech národů, jeho historie sahá do mladší doby kamenné. Tehdy se pekly placky z opražených a rozemletých zrn. Jak šel čas a národy se stěhovaly i mísily, měnily se i suroviny a způsob přípravy chleba. Důležitost tohoto domácího pečiva dokládá i fakt, jakým způsobem se dbalo na kvalitu například v Praze: Věděli jste, že existovalo zařízení, které sloužilo k tomu, aby pekaře šetřící na chlebu vykoupalo ve Vltavě? Možná by se hodilo i dnes, že? Ale neklesejte na mysli, kvalitní chléb lze velice snadno upéci doma!

Doma pečený chléb: Víte, co jíte

Domácí příprava chleba přináší řadu výhod. Umožňuje kontrolu nad použitými surovinami, vyjde levněji než kvalitní chléb z obchodu, navíc jeho příprava může být relaxací, zábavou nebo dokonce i poučením pro děti. Jde i o formu aromaterapie, vůně kynutého těsta navozuje pohodu a klid. Dobrou zprávou je, že nepotřebujete žádné speciální zařízení, bohatě postačí trouba, mísa a kvalitní hrnec.

Ingredience:

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Vlažná voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 370 ml;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 9 g;
  • Sušené droždí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 9 g.
Obrázek k receptu: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
Foto: YouTube / Schnell Lecker Schön , Recept na: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci

Postup přípravy:

  • Ve větší míse smíchejte prosátou mouku se solí, přidejte sušené droždí.
  • Poté přilijte vodu.
Obrázek k receptu: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
Foto: YouTube / Schnell Lecker Schön, Recept na: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
  •  Vymíchejte hladké těsto (stačí použít stěrku či vařečku).
  • Mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě hodinu kynout.
  • Troubu předehřejte na 240 °C, dejte do ní rozehřát na 15 minut větší silnostěnný hrnec s poklicí, samozřejmě bez plastových součástí.
  • Těsto vyklopte na pomoučněný vál.
Obrázek receptu na Domácí kváskový chléb - návrat k tradici a poctivému pečení

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Obrázek k receptu: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
Foto: YouTube / Schnell Lecker Schön , Recept na: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
  • Roztáhněte a přeložte proti sobě strany na třetiny (jako když skládáte dopis z obdélníkového papíru).
  • Poté těsto otočte o 90 stupňů a zase přeložte.
  • Totéž udělejte asi čtyřikrát.
  • Nakonec z těsta vytvarujte kouli.
  • Během tvarování skládejte konce těsta do jednoho místa, na které poté bochník položíte.
  • Přikryjte fólií a nechte na válu 15 minut kynout.
Obrázek k receptu: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
Foto: YouTube / Schnell Lecker Schön , Recept na: Křupavý, voňavý a snadný: Domácí chléb pečený v hrnci
  • Bochník vložte do nahřátého hrnce, na vrchu nakrojte křížek, přiklopte a pečte 30 minut při 240 °C.
  •  Poté sundejte poklici, teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 15 minut.
Obrázek receptu na domácí hrnkový chléb.

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce

Zdroj: Autorský text, YouTube, Britannica

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest