Chléb je základem jídelníčku všech národů, jeho historie sahá do mladší doby kamenné. Tehdy se pekly placky z opražených a rozemletých zrn. Jak šel čas a národy se stěhovaly i mísily, měnily se i suroviny a způsob přípravy chleba. Důležitost tohoto domácího pečiva dokládá i fakt, jakým způsobem se dbalo na kvalitu například v Praze: Věděli jste, že existovalo zařízení, které sloužilo k tomu, aby pekaře šetřící na chlebu vykoupalo ve Vltavě? Možná by se hodilo i dnes, že? Ale neklesejte na mysli, kvalitní chléb lze velice snadno upéci doma!
Doma pečený chléb: Víte, co jíte
Domácí příprava chleba přináší řadu výhod. Umožňuje kontrolu nad použitými surovinami, vyjde levněji než kvalitní chléb z obchodu, navíc jeho příprava může být relaxací, zábavou nebo dokonce i poučením pro děti. Jde i o formu aromaterapie, vůně kynutého těsta navozuje pohodu a klid. Dobrou zprávou je, že nepotřebujete žádné speciální zařízení, bohatě postačí trouba, mísa a kvalitní hrnec.
Ingredience:
- Hladká mouka – 500 g;
- Vlažná voda – 370 ml;
- Sůl – 9 g;
- Sušené droždí – 9 g.
Postup přípravy:
- Ve větší míse smíchejte prosátou mouku se solí, přidejte sušené droždí.
- Poté přilijte vodu.
- Vymíchejte hladké těsto (stačí použít stěrku či vařečku).
- Mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 240 °C, dejte do ní rozehřát na 15 minut větší silnostěnný hrnec s poklicí, samozřejmě bez plastových součástí.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál.

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení
- Roztáhněte a přeložte proti sobě strany na třetiny (jako když skládáte dopis z obdélníkového papíru).
- Poté těsto otočte o 90 stupňů a zase přeložte.
- Totéž udělejte asi čtyřikrát.
- Nakonec z těsta vytvarujte kouli.
- Během tvarování skládejte konce těsta do jednoho místa, na které poté bochník položíte.
- Přikryjte fólií a nechte na válu 15 minut kynout.
- Bochník vložte do nahřátého hrnce, na vrchu nakrojte křížek, přiklopte a pečte 30 minut při 240 °C.
- Poté sundejte poklici, teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 15 minut.

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce
Zdroj: Autorský text, YouTube, Britannica