Pamatujete si ještě na Dlouhé dětské piškoty, které šly koupit v obchodě v barevné krabici? Ty ale byly vynikající, že? Dnes sice jdou koupit také, ale jejich chuť už je trochu jiná. Kupovali jsme je kdysi spíše pro děti, byly akorát do jejich malé ruky a jestli se nepletu i na krabici bylo dítě s piškotem v ruce. Dnes se používají spíše jako základ do různých dezertů, například do nepečeného Tiramisu a podobných dezertů.

Tak co si je takhle zkusit upéct doma? Třeba budou ty od babičky nebo maminky chutnější než z obchodu a zachutnají i našim nejmenším. Když je upečeme doma, jednak můžeme regulovat množství použitého cukru a jednak víme, že neobsahují žádné skryté ingredience, které by dětem uškodily.

Recept na Domácí dlouhé piškoty, které budou chutnat i našim nejmenším, skvělé také jako základ na Tiramisu

Ingredience pro přípravu piškotů

  • 2 vejce
  • 60 g cukru krystal
  • 70 g hladké mouky
  • 1/2 kávová lžičky prášku do pečiva (volitelné)
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička vanilkové esence

Postup na přípravu dětských dlouhých piškot

1. Bílky oddělíme od žloutků a šleháme sníh z bílků Vejce by měla mít pokojovou teplotu a bílky musí být čistý bez kapky žloutku a vody.

2. Vyšleháme tuhý sníh za přidání soli, cukru a nakonec vanilky.

3. Sníh má být opravdu hodně hustý a poté začneme přidávat žloutky, po jednom a za stálého šlehání.

4. Nakonec metličkou zamícháme mouku s práškem do pečiva, zamícháme jemně, aby nám pěna neklesla, těsto má být nadýchané a vzdušné a nesmí obsahovat žádné hrudky mouky.

5. Mouku – 10-15 g lze nahradit škrobem, aby byli piškoty ještě jemnější a lepší.

6. Troubu si vyhřejeme na 170 stupňů . Piškotové těsto naplníme do cukrářského sáčku a tvarujeme piškoty na plech. Poprášíme před pečením moučkovým cukrem.

Tvarujeme piškoty pomocí cukrářského sáčku.
Zdroj: kulinarimstanej, Tvarujeme piškoty pomocí cukrářského sáčku.

7. Pečeme v troubě cca 10 minut, než piškoty chytnou zlatavou barvu. Upečené piškoty vychladíme a je hotovo.

Piškoty poprášíme moučkovým cukrem a upečeme v troubě.
Zdroj: kulinarimstanej, Piškoty poprášíme moučkovým cukrem a upečeme v troubě.

Tipy k použití

Zkusili jste někdy jen tak vzít si piškoty a namáčet je do hrnku mléka? Je to lahůdka, trochu dětinská, ale opravdu moc dobrá. Jak už jsem zmínila v úvodu, piškoty můžete také použít jako základ pro různé druhy hlavně nepečených dezertů.

Nepečený pomerančový dort s velkým množstvím pomerančové šťávy.

Nepečený pomerančový dort: lehký a osvěžující dezert plný šťávy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest