5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Jablečný závin, také známý jako štrúdl nebo štrůdl, je druh moučníku, který má své kořeny v Rakousku a je oblíbený i v České republice, severní Itálii, Slovinsku a dalších zemích Evropy, které kdysi patřily k Rakousku-Uhersku. Přestože se často spojuje s českou kuchyní, jeho původ je poněkud složitější.

Odkud se ten štrúdl vzal?

Věděli jste, že štrúdl pochází z roku 1697 z Vídně. Tento dezert se postupně rozšířil do dalších zemí, včetně České republiky. Štrúdl pravděpodobně vznikl jako variace na osmanskou baklavu, sladkou pochoutku Osmanské říše. Turci, Maďaři a nakonec i Rakušané přispěli k jeho vývoji. Tento moučník nikdy nezklame ať je zima nebo teplo, miluji ho všechny věkové kategorie od dětí po dospělé a jeho další benefit – je velmi rychlý na přípravu a snadný na výrobu. Příprava 8 minut, pečení 30 minut.

Zdroj obrázku: cooky.cz, domácí jablečný závin

Recept na domácí štrúdl

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 osoby
Příprava jablek a dalších ingrediencí zabere cca 10 minut a péct budeme půl hodiny.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Plech na pečení

Suroviny

  • 1 listové těsto (kdo si chce ulehčit práci jako my, tak rozválené)
  • 3-4 ks větších jablek (nastrouhané nahrubo, i se šlupkou)
  • 1 lžička skořice
  • 60 g cukru
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání závinu

Doplňující volitelné suroviny

  • pokrájené vlašské ořechy, rozinky namočené v rumu, někdo dává dovnitř i strouhanku

Postup 

  • Nejprve si předehřejeme troubu na 180 C
  • Těsto si rozvineme na plech s pečícím papírem
  • Náplň se rovnoměrně rozprostřeme na rozválené těsto – jablka, cukr a skořice, případně další doplňující suroviny, pokud budete dávat strouhanku, je dobré ji dávat pod jablka
  • Pak vše zavineme jako roládu
  • Závin pečlivě pomašlujeme ze všech stran rozšlehaným vajíčkem
  • Takto připravený závin pečeme do zlatova po dobu cca 20-30 minut, podle trouby
  • Jablečný závin je možné konzumovat ještě teplý. Podávat ho můžeme například s vanilkovou šodó nebo s Vaší oblíbenou zmrzlinou a šlehačkou či jen pomoučněný moučkovým cukrem.
    Závin nás vždy zachrání, když máme chutě na sladké nebo pro nečekanou návštěvu. Dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Máte vlastní recept na závin? Pochlubte se nám ZDE. Zajímají nás varianty a domácí recepty tohoto klasického moučníku.
Cena: 70 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká, Rakouská
Klíčové slovo: jablečný závin, jablka, moučkový cukr, štrúdl


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest