Jablečný závin, také známý jako štrúdl nebo štrůdl, je druh moučníku, který má své kořeny v Rakousku a je oblíbený i v České republice, severní Itálii, Slovinsku a dalších zemích Evropy, které kdysi patřily k Rakousku-Uhersku. Přestože se často spojuje s českou kuchyní, jeho původ je poněkud složitější.
Odkud se ten štrúdl vzal?
Věděli jste, že štrúdl pochází z roku 1697 z Vídně. Tento dezert se postupně rozšířil do dalších zemí, včetně České republiky. Štrúdl pravděpodobně vznikl jako variace na osmanskou baklavu, sladkou pochoutku Osmanské říše. Turci, Maďaři a nakonec i Rakušané přispěli k jeho vývoji. Tento moučník nikdy nezklame ať je zima nebo teplo, miluji ho všechny věkové kategorie od dětí po dospělé a jeho další benefit – je velmi rychlý na přípravu a snadný na výrobu. Příprava 8 minut, pečení 30 minut.
Recept na domácí štrúdl
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech na pečení
Suroviny
- 1 listové těsto (kdo si chce ulehčit práci jako my, tak rozválené)
- 3-4 ks větších jablek (nastrouhané nahrubo, i se šlupkou)
- 1 lžička skořice
- 60 g cukru
- 1 vejce
- moučkový cukr na posypání závinu
Doplňující volitelné suroviny
- pokrájené vlašské ořechy, rozinky namočené v rumu, někdo dává dovnitř i strouhanku
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 C
- Těsto si rozvineme na plech s pečícím papírem
- Náplň se rovnoměrně rozprostřeme na rozválené těsto – jablka, cukr a skořice, případně další doplňující suroviny, pokud budete dávat strouhanku, je dobré ji dávat pod jablka
- Pak vše zavineme jako roládu
- Závin pečlivě pomašlujeme ze všech stran rozšlehaným vajíčkem
- Takto připravený závin pečeme do zlatova po dobu cca 20-30 minut, podle trouby
- Jablečný závin je možné konzumovat ještě teplý. Podávat ho můžeme například s vanilkovou šodó nebo s Vaší oblíbenou zmrzlinou a šlehačkou či jen pomoučněný moučkovým cukrem.Závin nás vždy zachrání, když máme chutě na sladké nebo pro nečekanou návštěvu. Dobrou chuť!