Kebab je tradiční pokrm turecké, kavkazské a asijské kuchyně. Obvykle smažený na jehle nebo pečený na uhlí, na grilu apod. Můžete ho ale připravit poměrně snadno i doma v troubě. Tento recept vám ukáže, jak na to a hotovo budete mít za pouhých 35 minut. Kebab je oblíbené jídlo, které se vyznačuje svými výraznými chutěmi koření a rozmanitostí přípravy. Ať už ho znáte z tureckých, řeckých nebo jiných kuchyní, jeho příprava doma je jednodušší, než si možná myslíte.
Pro přípravu domácího kebabu si připravte
Pro přípravu budete potřebovat 450 g vepřové krkovice, 400 g kuřecího filetu, 0,5 ks cibule, 0,5 ks papriky, 25 g koriandru, 3 stroužky česneku, 80 g másla a koření (paprika, utskho-suneli, šafrán, semínka koriandru, černý pepř a sůl). Papriku a cibuli protáhněte mlýnkem na maso a nechte okapat šťávu, poté nasekejte česnek a koriandr. Umelte vepřové a kuřecí maso, vše smíchejte s máslem a kořením a mleté maso napíchněte na špejle. Pečte v troubě při vysoké teplotě zhruba 12 minut. Podávejte k obědu či večeři.
Přidejte se do naší skupiny pro nejlepší inspirace z kuchyně na Nejlepší recepty
Kebab nabízí nespočet možností přípravy, recept můžete vylepšit:
- Ras el Hanout: Marocké koření, které dodá kebabu exotickou chuť.
- Baharat: Blízkovýchodní směs koření pro výraznější chuť.
- Čerstvý koriandr: Nasekejte a přidejte do směsi masa nebo posypte hotové kebaby.
- Máta: Nasekaná máta dodá svěžest.
Recept na tradiční kebab připravený doma
Potřebné vybavení
- Špejle
Suroviny
- 450 gramů vepřové krkovice
- 400 gramů kuřecího filetu
- 1/2 cibule
- 1/2 papriky
- 25 gramů koriandru
- 3 stroužky česneku
- 80 gramů másla
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička pískavice modré
- 1/2 lžičky šafránu
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup
- Papriku a cibuli protlačte mlýnkem na maso.
- Směs vložte do síta a nechte ji okapat, aby se odstranila přebytečná šťáva.
Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava omáčky na dochucení
- Nasekejte čerstvý koriandr a česnek nadrobno.
- Vepřové a kuřecí maso umelte v mlýnku na maso s hrubým mletím.
- V misce smíchejte mleté maso se směsí zeleniny, nasekanými bylinkami, česnekem a koriandrem.
Zdroj obrázku: sovkusom, Dochucení masa na domácí kebab
- Přidejte máslo pokojové teploty a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Předem namočte špejle ve vodě.
- Na špejle napíchněte mleté maso a vytvarujte kebab do podlouhlých tvarů.
Zdroj obrázku: sovkusom, Tvarování masa na domácí kebab
- Předehřejte troubu na maximální teplotu a zapněte konvekci.
- Kebab položte na mřížku v troubě a pod ni umístěte plech na zachycení šťávy.
- Pečte kebab přibližně 12 minut, dokud není dobře propečený a zlatavý.
- Vyjměte kebab z trouby a nechte chvíli odpočinout.
- Podávejte s oblíbenými přílohami, jako je čerstvý zeleninový salát, pita chléb nebo rýže.