5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Koblihy, známé v Americe jako donuty, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě, avšak naše lokální verze si zachovává jedinečný ráz. Pokud jste se ještě nepokusili vyrobit tento skvělý koláček z kynutého těsta, doporučujeme vám vyzkoušet náš osvědčený recept na nadýchané domácí koblihy.

Domácí koblihy jsou oblíbenou pochoutkou, která osladí jakékoliv odpoledne či posezení s přáteli. Tyto kynuté koláčky můžete plnit marmeládou, čokoládou, nebo je jen prostě posypat cukrem. Jejich příprava není tak složitá, jak se může zdát, a výsledek stojí za to.

Obrázek: zenyvmeste, Tvarování těsta na koblihy

Recept na domácí koblihy, které se přímo rozplývají

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Porcí 80 kusů
Koblihy jsou oblíbeným pokrmem nejen malých dětí

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • Miska

Suroviny

  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 droždí (42 gramů)
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • olej na smažení

Postup 

  • V 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu mouky.
  • Směs důkladně promícháme a necháme ji na teplém místě, dokud se objem nespojí.
  • Do větší mísy přilijeme zbytek mléka, přidáme vejce, žloutky, zbylý cukr a připravený kvásek. Vše promícháme.
  • Přidáme mouku, olej a postupně zapracujeme i špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru (volitelně).
  • Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
    Těsto na koblihy

    Obrázek: zenyvmeste, Kynuté těsto na koblihy

  • Po vykynutí těsto přeneseme na dřevěnou desku posypanou moukou. Necháme chvíli odpočinout, vyválíme a vykrajujeme koláčky pomocí moučeného skleničky.
    Příprava těsta

    Obrázek: zenyvmeste, Propracování těsta

  • V hrnci rozpálíme dostatek oleje, aby koblihy mohly volně plavat.
  • Do koláčků vytvoříme uprostřed dírku a smažíme je z obou stran dozlatova.
    Smažení koblih

    Obrázek: zenyvmeste, Smažení těsta na koblihy

  • Po usmažení je přeneseme na papírové ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.
  • Upečené koblihy posypeme moučkovým cukrem a do dírek vložíme lžíci džemu nebo marmelády, ideálně domácí.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Podle chuti můžeme přidat šlehačku nebo jogurt a ozdobit.
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Americká, Česká
Klíčové slovo: Koblížky, marmeláda


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest