Koblihy, známé v Americe jako donuty, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě, avšak naše lokální verze si zachovává jedinečný ráz. Pokud jste se ještě nepokusili vyrobit tento skvělý koláček z kynutého těsta, doporučujeme vám vyzkoušet náš osvědčený recept na nadýchané domácí koblihy.
Domácí koblihy jsou oblíbenou pochoutkou, která osladí jakékoliv odpoledne či posezení s přáteli. Tyto kynuté koláčky můžete plnit marmeládou, čokoládou, nebo je jen prostě posypat cukrem. Jejich příprava není tak složitá, jak se může zdát, a výsledek stojí za to.
Recept na domácí koblihy, které se přímo rozplývají
Potřebné vybavení
- Pánev
- Miska
Suroviny
- 500 gramů hladké mouky
- 250 mililitrů mléka
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 1 droždí (42 gramů)
- 4 polévkové lžíce cukru
- 4 polévkové lžíce oleje
- 4 polévkové lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- olej na smažení
Postup
- V 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu mouky.
- Směs důkladně promícháme a necháme ji na teplém místě, dokud se objem nespojí.
- Do větší mísy přilijeme zbytek mléka, přidáme vejce, žloutky, zbylý cukr a připravený kvásek. Vše promícháme.
- Přidáme mouku, olej a postupně zapracujeme i špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru (volitelně).
- Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Obrázek: zenyvmeste, Kynuté těsto na koblihy
- Po vykynutí těsto přeneseme na dřevěnou desku posypanou moukou. Necháme chvíli odpočinout, vyválíme a vykrajujeme koláčky pomocí moučeného skleničky.
Obrázek: zenyvmeste, Propracování těsta
- V hrnci rozpálíme dostatek oleje, aby koblihy mohly volně plavat.
- Do koláčků vytvoříme uprostřed dírku a smažíme je z obou stran dozlatova.
Obrázek: zenyvmeste, Smažení těsta na koblihy
- Po usmažení je přeneseme na papírové ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Upečené koblihy posypeme moučkovým cukrem a do dírek vložíme lžíci džemu nebo marmelády, ideálně domácí.