Lososový tatarák je super volbou pro všechny milovníky ryb nebo pro ty co hledají zdravější formu předkrmu. Toto jídlo vám skvěle nastartuje chuťové buňky před hlavním chodem a oproti klasickému hovězímu tataráku je plné prospěšných omega-3 mastných kyselin. Připravit si doma tento předkrm není vůbec složité.
Tatarák z lososa je delikatesa, která je oblíbená hlavně kvůli lehkosti, výrazné chuti a snadné přípravě. V naší rodině jsou ryby poměrně v kurzu – všichni, včetně dětí, zbožňujeme pokrmy z ryb. Ať jsou v teplém nebo studeném podání. Tento lososový tatarák je u nás naprostá hvězda. I děti se po něm můžou utlouct, samozřejmě vzhledem k věku mají spíš jen degustační porci 😉. Připravuje se výhradně z čerstvého a kvalitního lososa, který se nakrájí na malé kousky, smíchá se s ingrediencemi jako je cibule, kapary, může být i dijonská hořčice, citronová šťáva a třeba i čerstvý kopr. U nás nechybí ani dochucení trochou olivového oleje a pepřem, což zvýrazní přirozenou chuť lososa. Na rozdíl od běžného tataráku podáváme na opečené topince z bílého pečiva.
Připravujete taky nějaký rybový tatarák? Podělte se s námi o vaše recepty.
Recept na výborný lososový tatrák – kapary, jarní cibulka, citronová šťáva a olivový olej
Potřebné ingredience:
- 250 g čerstvého chlazeného lososa (bez kůže)
- 1 jarní cibulka
- lžíce kapar (množství upravte dle chuti)
- citronovou šťávu (pár kapek – dle chuti)
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička UME octa
- sůl a pepř na dochucení
Postup
1. Nakrájíme na drobné kostičky lososa, bez kůže. Dále nasekáme nadrobno kapary, jarní cibulku a přidáme k nakrájenému lososu.
2. Vše zamícháme, přidáme olivový olej, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vše promícháme a ochutnáme, chuť ladí každý podle sebe.
3. Lososový tatarák podáváme na opečené topince (v toastovači).
Podáváme ideálně se zeleninovým salátkem.
Pečený losos glazovaný citrónem a medem
Tip na závěr
- Pokud nemáte rádi cibuli, vyměňte jarní cibulku za čerstvý posekaný kopr.
- Kdo má rád avokádo, rozmačkejte si ho a dejte pod tatarák, zase dostanete jinou nutriční hodnotu pokrmu a je to též dobrota.
Video recept s postupem přípravy tataráku z lososa
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI