Klasické čajové sušenky už od nepaměti slouží převedším k tomu, abychom u nich zrelaxovali svoji psychickou stránku. Už původním záměrem čajového pečiva bylo prožít klidné odpoledne s rodinou nebo přáteli. My jsme čajové sušenky decentně zdokonalili a naplnili je lahodným pudinkovým krémem a marmeládou. Užijte si tak chvíli se šálkem čaje nebo kávy a zkuste myslet jen na to, jak jsou vynikající.

A proč jsou tyto sušenky tak obdivuhodné? V první řadě se dokonalé rozplývají na jazyku díky máslovému křehkému těstu. Kombinace těsta, krému a marmelády je prostě neodolatelná. Ale to, to dělá recept výjimečným je asi jejich nádech nostalgie, mnoha z nás můžou připomenout dětství.

Recept na lepené máslové sušenky

Délka pečení v troubě asi 8 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr dle chuti
  • 120 g másla
  • rum dle chuti
  • čokoláda na ozdobu

Navíc:

  • marmeláda dle vlastního výběru

Postup přípravy domácích sušenek

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme. Chce to trochu trpělivosti než se vše spojí.

2. Uděláme kouli, zabalíme do fólie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.

3. Dále těsto na mírně pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.

4. Vykrájíme požadované tvary a vyskládáme na plech s pečícím papírem.

Recept na Vídeňský zákusek s dokonalým krémem z mascarpone a pomerančového pudinku

Vídeňský zákusek s krémem z mascarpone a pomerančovým pudinkem

5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 8 minut na 180°C.

6. Z Mléka cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.

7. Necháme trochu vychladnout a do vlažného pudinku zašleháme máslo a rum.

8. Vychladlé sušenky potřeme marmeládou a naneseme krém.

9. Přidáme druhé kolečko a ozdobíme čokoládou.

10. Necháme do druhého dne uležet.

Anglický odpolední čaj.
Foto: freepik.com, Anglický odpolední čaj.

Historie a původ čajových sušenek

Asi nikoho z nás nepřekvapí, že čajové sušenky mají svůj původ v Anglii. Podávaly se zde k onomu slavnému „afternoon tea“, neboli odpolednímu čaji či čaji o páté. Tato tradice se v Anglii drží minimálně od 17. století a vždy se k čaji podávalo různé jemné pečivo.

Obrázek receptu na Rychlé a lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě

Rychlý čokoládový dezert: lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě

Foto a recept: Romana Rubášová

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest