Klasické čajové sušenky už od nepaměti slouží převedším k tomu, abychom u nich zrelaxovali svoji psychickou stránku. Už původním záměrem čajového pečiva bylo prožít klidné odpoledne s rodinou nebo přáteli. My jsme čajové sušenky decentně zdokonalili a naplnili je lahodným pudinkovým krémem a marmeládou. Užijte si tak chvíli se šálkem čaje nebo kávy a zkuste myslet jen na to, jak jsou vynikající.
A proč jsou tyto sušenky tak obdivuhodné? V první řadě se dokonalé rozplývají na jazyku díky máslovému křehkému těstu. Kombinace těsta, krému a marmelády je prostě neodolatelná. Ale to, to dělá recept výjimečným je asi jejich nádech nostalgie, mnoha z nás můžou připomenout dětství.
Recept na lepené máslové sušenky
Délka pečení v troubě asi 8 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 vejce
- 1 žloutek
Krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- cukr dle chuti
- 120 g másla
- rum dle chuti
- čokoláda na ozdobu
Navíc:
- marmeláda dle vlastního výběru
Postup přípravy domácích sušenek
1. Mouku prosejeme na vál, přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme. Chce to trochu trpělivosti než se vše spojí.
2. Uděláme kouli, zabalíme do fólie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.
3. Dále těsto na mírně pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.
4. Vykrájíme požadované tvary a vyskládáme na plech s pečícím papírem.

Vídeňský zákusek s krémem z mascarpone a pomerančovým pudinkem
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 8 minut na 180°C.
6. Z Mléka cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
7. Necháme trochu vychladnout a do vlažného pudinku zašleháme máslo a rum.
8. Vychladlé sušenky potřeme marmeládou a naneseme krém.
9. Přidáme druhé kolečko a ozdobíme čokoládou.
10. Necháme do druhého dne uležet.
Historie a původ čajových sušenek
Asi nikoho z nás nepřekvapí, že čajové sušenky mají svůj původ v Anglii. Podávaly se zde k onomu slavnému „afternoon tea“, neboli odpolednímu čaji či čaji o páté. Tato tradice se v Anglii drží minimálně od 17. století a vždy se k čaji podávalo různé jemné pečivo.

Rychlý čokoládový dezert: lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě
Foto a recept: Romana Rubášová