5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Video recept: Pokud máte rádi pesto, tak petrželové pesto je výbornou alternativou ke klasickému bazalkovému pestu, kterou si zamilujete nejen pro její skvělou chuť, ale také pro snadnou přípravu a nutriční hodnoty. Toto pesto je ideální na těstoviny, jako dip k pečivu, či náplň do slaných koláčů nebo jako dochucovadlo k grilovaným masům a zeleninu. Připravte si tento jednoduchý recept a překvapte svou rodinu a přátele novou chutí, která je zdravá a osvěžující!

Jestli máte rádi pesto, rozhodně byste měli vyzkoušet petrželovou verzi, která má pro nás Čechy několik výhod oproti bazalkovému. Jeden z hlavních důvodů je, ze petržel je v České republice snadno dostupná po celý rok a její cena je mnohem příznivější než cena bazalky. Další výhodou petržele je jednodušší a méně náročné pěstování. Petržel je odolnější vůči chladu a může růst i v polostínu, což ji činí ideální bylinkou pro české zahrádky a balkóny. V neposlední řadě petržel má výborné nutriční hodnoty: bohatá na vitamíny A, C a K, obsahuje železo a další minerály.

Pojďme tedy na výrobu, tohoto českého zlata v podobě pesta a objevte sami jeho výhody.

TIP: další recepty na domácí pesto

Obrázek: Cooky.cz, Vyrábíme si doma petrželové pesto

Recept na Petrželové pesto

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 15 minut
Vaříme Petrželové pesto, uvedené množství je na 400 ml sklenici. Doba výroby zabere 15 minut.

Potřebné vybavení

  • Kuchyňský mixér se sekáčkem
  • 400 ml sklenička s víčkem

Suroviny

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 2 hrnky petřzelky (nasekané)
  • 1/2 hrnku parmezánu (nastrouhaný najemno)
  • 3 stroužky česneku (pokrájený)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
  • citronová šťáva (zakápnout na závěr – volitelné)

Postup 

  • Do kuchyňského mixéru vložíme – vlašské ořechy, petržel, česnek, parmezán a olej.
  • Vše důkladně promixujeme, následně osolíme a opět promixujeme.
  • Jakmile je krásná hladká směs, můžeme zakápnout trochou šťávy z citronu a ještě promixujeme.
    Jednoduché domácí lahodné petrželkové pesto

    Obrázek: Cooky.cz, Petrželkové pesto

  • Následně hotové pesto přelijeme do připravené, čisté sklenice s víčkem.
  • Takto hotové pesto můžeme v lednici uchovávat i měsíce.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 130 Kč


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest