Video recept: Pokud máte rádi pesto, tak petrželové pesto je výbornou alternativou ke klasickému bazalkovému pestu, kterou si zamilujete nejen pro její skvělou chuť, ale také pro snadnou přípravu a nutriční hodnoty. Toto pesto je ideální na těstoviny, jako dip k pečivu, či náplň do slaných koláčů nebo jako dochucovadlo k grilovaným masům a zeleninu. Připravte si tento jednoduchý recept a překvapte svou rodinu a přátele novou chutí, která je zdravá a osvěžující!
Jestli máte rádi pesto, rozhodně byste měli vyzkoušet petrželovou verzi, která má pro nás Čechy několik výhod oproti bazalkovému. Jeden z hlavních důvodů je, ze petržel je v České republice snadno dostupná po celý rok a její cena je mnohem příznivější než cena bazalky. Další výhodou petržele je jednodušší a méně náročné pěstování. Petržel je odolnější vůči chladu a může růst i v polostínu, což ji činí ideální bylinkou pro české zahrádky a balkóny. V neposlední řadě petržel má výborné nutriční hodnoty: bohatá na vitamíny A, C a K, obsahuje železo a další minerály.
Pojďme tedy na výrobu, tohoto českého zlata v podobě pesta a objevte sami jeho výhody.
TIP: další recepty na domácí pesto
Recept na Petrželové pesto
Potřebné vybavení
- Kuchyňský mixér se sekáčkem
- 400 ml sklenička s víčkem
Suroviny
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 2 hrnky petřzelky (nasekané)
- 1/2 hrnku parmezánu (nastrouhaný najemno)
- 3 stroužky česneku (pokrájený)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
- citronová šťáva (zakápnout na závěr – volitelné)
Postup
- Do kuchyňského mixéru vložíme – vlašské ořechy, petržel, česnek, parmezán a olej.
- Vše důkladně promixujeme, následně osolíme a opět promixujeme.
- Jakmile je krásná hladká směs, můžeme zakápnout trochou šťávy z citronu a ještě promixujeme.
Obrázek: Cooky.cz, Petrželkové pesto
- Následně hotové pesto přelijeme do připravené, čisté sklenice s víčkem.
- Takto hotové pesto můžeme v lednici uchovávat i měsíce.