Připravit chutnou svačinu, snídani nebo slavnostní pohoštění tak, aby jídlo bylo neotřelé, lákavé, chutné, a přitom i zdravé, to bývá občas oříšek. Vyzkoušeli jsme kombinaci aromatického kopru a jemné okurky s avokádem a musíme se s vámi o tento báječný recept podělit! Vězte, že i takové narozeninové či jinak sváteční občerstvení může být chutné, zdravé a na pohled lákavé. Vždyť přece člověk „jí i očima“.

Kombinace vůně, chuti a zdraví: kopr, avokádo, okurka

Okurka patří k potravinám, na jejichž zdravotní benefity možná trochu zapomínáme. Přitom je báječným zdrojem hydratace, obsahuje antioxidanty a neobsahuje téměř žádné kalorie. Avokádo zase přináší zdravé tuky, minerály a vitaminy B, C, E i K. Kopr je také bohatým a zároveň nízkokalorickým zdrojem prospěšných látek, zejména vitaminů A i C, manganu, folátů (např. kyseliny listové) a železa.

Ingredience:

  • Salátová okurka – 1 ks;
  • Avokádo – 1 ks;
  • Jarní cibulka – 1 svazek;
  • Citron – ½ ks;
  • Bílý jogurt – 3 polévkové lžíce;
  • Kopr – snítka;
  • Sůl – podle chuti;
  • Toastový chléb – 2 plátky (může být i bageta, veka nebo jiné pečivo).
Obrázek k receptu: Báječné, lahodné a lehké občerstvení pro dny všední i slavnostní: pomazánka z okurky a avokáda
Foto: Avocado Rezepte/YouTube, Recept na: Báječné, lahodné a lehké občerstvení pro dny všední i slavnostní: pomazánka z okurky a avokáda

Postup:

  • Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  • Posypte solí, promíchejte a nechte 10 minut odstát.
  • Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.
  • Kopr nasekejte nadrobno a smíchejte jej se zelenou cibulkou.
  • Okurku, která mezitím pustila vodu, vyždímejte a promíchejte s cibulkou a koprem.
  • Avokádo rozkrojte, vyjměte pecku a lžičkou vydlabejte dužinu, kterou rozmačkejte vidličkou.
  • K avokádu přilijte šťávu z půlky citronu, přidejte jogurt a promíchejte.
  • Jogurtovou směs promíchejte s okurkovým základem.
  • Velký toastový chléb překrojte tak, aby z každého plátku vznikly dva trojúhelníky.
  • Vyskládejte je na suchou předehřátou nepřilnavou pánev a opékejte asi 1–2 minuty, až budou křupavé, zlatavé, ale samozřejmě ne připálené.
  • Pomazánku natřete na toasty.
  • Tip na servírování: Samozřejmě můžete použít i jiné pečivo, a to včetně toho zdravého. Skvělý je například domácí chléb se semínky, výbornou službu pro zdravé stravování udělá nejrůznější proteinové či celozrnné pečivo.
Obrázek k receptu na „sýrovou“ paprikovou pomazánku

Dokonalá papriková pomazánka ze 4 ingrediencí: Jakoby sýrová pomazánka, ale mléko v ní nehledejte

Obrázek receptu na Parádní vaječnou pěnu z pár ingrediencí nebo vejce, kam se podíváš

Šlehaná vaječná pěna pro ty, co nemají rádi v pomazánce kousky vajec. Vajíčkový luxus na pečivo z pár ingrediencí

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest