Tento recept má mnoho podob, ale je to především sladké potěšení, které pohladí svou nadýchanou strukturou chuťové buňky malých i velkých. Ptačí mléko svou konzistencí může připomínat trochu marshmallow, je to takové lehké sufflé, které se servíruje v podobě dortů na piškotovém korpusu, nebo jen přelité čokoládou, či lehká pěna na pudinku a určitě bychom našli i další jeho varianty.
Ptačí mléko je známé po celé Evropě, ve Francii se vyrábí pod názvem “plovoucí ostrovy”, a vyrábělo se již v době francouzských králů. Francouzské “plovoucí ostrovy” mají podobu sněhových kuliček z bílků, které plavou na hladině sladkého mléka a jsou přelité vanilkovým krémem. Odtud se pak šířil pokrm dál do Evropy a například v Polsku se v roce 1936 začala vyrábět cukrovinka s názvem “ptačí mléko”, která má podobu marshmallow zalitého v čokoládové polevě.
V dobách Československa se u nás ptačí mléko podávalo jako ve Francii a to v podobě pěnových noků na vanilkovém pudinku. V dnešní době se tato cukrovinka u nás podává ve všech možných variantách.
My vám představíme, jak si můžeme vyrobit doma retro verzi a to Ptačí mléko s domácím žloutkovým krémem.
Recept na retro verzi Ptačího mléka s domácím žloutkovým krémem
Potřebné vybavení
- kastrůlek
- Ruční šlehač
- vyšší misku
- šlehací metlu
- lžíci
Suroviny
- 2 ks vejce
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 ks vanilkový lusk (nebo 1 čl vanilkové esence)
- 200 ml plnotučné mléko
- 1 lžíce vanilkové cukru
- špetka soli
Postup
- Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, následně přidáme cukr a vyšleháme pevný, tuhý sníh do kterého vmícháme skořici.
Zdroj: ideideretete.net, Ptačí mléko – vyšleháme z bílků sníh
- Nyní si do kastrůlku nalijeme mléko a přivedeme k varu s dření vanilkového lusku.
- Jakmile se bude mléko pod bodem varu, do mléka pomocí lžíce dáváme vytvarované noky z bílků.
Zdroj: ideideretete.net, Jakmile se bude mléko pod bodem varu, do mléka pomocí lžíce dáváme vytvarované noky z bílků
- Noky povařte ze všech stran v mléce.
- Když jsou noky uvařené vyndáme je a do mléka vmícháme žloutky a vanilkový cukr. Vše zašleháme v mléce do zhoustnutí, stále hlídejte, aby se mléko nezačalo vařit. Mléko stále udržujeme pod bodem varu.
Zdroj: ideideretete.net, Když jsou noky uvařené vyndáme je
- Jakmile směs zhoustne máme žloutkový krém hotový, kdo by rád do krému kapku rumu, může si přidat.
Zdroj: ideideretete.net, Recept na ptačí mléko: Jakmile směs zhoustne máme žloutkový krém hotový
- Přejdeme k servírování – žloutkový krém nalijeme do misky a na něj dáme Ptačí mléko = noky.Dobrou chuť.
Zdroj: ideideretete.net, Přejdeme k servírování – žloutkový krém nalijeme do misky a na něj dáme Ptačí mlíko