5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento recept má mnoho podob, ale je to především sladké potěšení, které pohladí svou nadýchanou strukturou chuťové buňky malých i velkých. Ptačí mléko svou konzistencí může připomínat trochu marshmallow, je to takové lehké sufflé, které se servíruje v podobě dortů na piškotovém korpusu, nebo jen přelité čokoládou, či lehká pěna na pudinku a určitě bychom našli i další jeho varianty.

Ptačí mléko je známé po celé Evropě, ve Francii se vyrábí pod názvem “plovoucí ostrovy”, a vyrábělo se již v době francouzských králů. Francouzské “plovoucí ostrovy” mají podobu sněhových kuliček z bílků, které plavou na hladině sladkého mléka a jsou přelité vanilkovým krémem. Odtud se pak šířil pokrm dál do Evropy a například v Polsku se v roce 1936 začala vyrábět cukrovinka s názvem “ptačí mléko”, která má podobu marshmallow zalitého v čokoládové polevě.

V dobách Československa se u nás ptačí mléko podávalo jako ve Francii a to v podobě pěnových noků na vanilkovém pudinku. V dnešní době se tato cukrovinka u nás podává ve všech možných variantách.

My vám představíme, jak si můžeme vyrobit doma retro verzi a to Ptačí mléko s domácím žloutkovým krémem.

Zdroj: ideideretete.net, Recept na domácí vanilkové Ptačí mléko

Recept na retro verzi Ptačího mléka s domácím žloutkovým krémem

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 2
Vaříme Ptačí mléko, uvedené množství je na 2 porce. Doba přípravy 5 minut, doba vaření 25 minut.

Potřebné vybavení

  • kastrůlek
  • Ruční šlehač
  • vyšší misku
  • šlehací metlu
  • lžíci

Suroviny

  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 ks vanilkový lusk (nebo 1 čl vanilkové esence)
  • 200 ml plnotučné mléko
  • 1 lžíce vanilkové cukru
  • špetka soli

Postup 

  • Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
  • Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, následně přidáme cukr a vyšleháme pevný, tuhý sníh do kterého vmícháme skořici.
    Ptačí mléko: Vyšlehám sníh

    Zdroj: ideideretete.net, Ptačí mléko – vyšleháme z bílků sníh

  • Nyní si do kastrůlku nalijeme mléko a přivedeme k varu s dření vanilkového lusku.
  • Jakmile se bude mléko pod bodem varu, do mléka pomocí lžíce dáváme vytvarované noky z bílků.
    Do mléka pomocí lžíce dáváme vytvarované noky z bílků

    Zdroj: ideideretete.net, Jakmile se bude mléko pod bodem varu, do mléka pomocí lžíce dáváme vytvarované noky z bílků

  • Noky povařte ze všech stran v mléce.
  • Když jsou noky uvařené vyndáme je a do mléka vmícháme žloutky a vanilkový cukr. Vše zašleháme v mléce do zhoustnutí, stále hlídejte, aby se mléko nezačalo vařit. Mléko stále udržujeme pod bodem varu.
    Ptačí mléko: Když jsou noky uvařené vyndáme je

    Zdroj: ideideretete.net, Když jsou noky uvařené vyndáme je

  • Jakmile směs zhoustne máme žloutkový krém hotový, kdo by rád do krému kapku rumu, může si přidat.
    Ptačí mléko: Jakmile směs zhoustne máme žloutkový krém hotový

    Zdroj: ideideretete.net, Recept na ptačí mléko: Jakmile směs zhoustne máme žloutkový krém hotový

  • Přejdeme k servírování – žloutkový krém nalijeme do misky a na něj dáme Ptačí mléko = noky.
    Dobrou chuť.
    Ptačí mlíko servírování: Přejdeme k servírování - žloutkový krém nalijeme do misky a na něj dáme Ptačí mlíko

    Zdroj: ideideretete.net, Přejdeme k servírování – žloutkový krém nalijeme do misky a na něj dáme Ptačí mlíko

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 30 Kč
Chod: bezmasé jídlo, Moučníky, Sladké
Kuchyně: Česká, Evropská kuchyně, Francouzská
Klíčové slovo: mléko, ptačí mléko, ptačí mlíko, vanilka, vanilkový krém, vejce, žloutkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest