Domácí sádlo, voňavé škvarky a krajíc chleba se sádlem, cibulí a solí. To je nádherná vzpomínka na dětství, kdy jsme jako děti dostali krajíc chleba se sádlem do ruky na svačinu a letěli s ním ven, aby jsme náhodnou nepřišli o n něco důležitého mezi kamarády. Žádné vymýšlení, co by jsme si dali ke svačině, žádné odmítání, že to nebo ono zrovna nechceme. To, co jsme dostaly, jme popadly a rychle ven.
Vlastní prase bylo na vesnici naprostou samozřejmostí a zabijačka byla událost, která spojovala rodiny i sousedy. Jako děti jsme tento den milovaly, věděli jsme, kdo přesně přijde, co se bude dít a kde je naše místo. Z prasete se nic nevyhazovalo a právě sádlo a škvarky byly ceněnou surovinou, která vydržela do další zabíjačky a nahradila máslo i olej.
Sádlo se používalo na vaření, smažení a i mazání na chleba. Škvarky se přidávaly do placek, pomazánek anebo se jedly jen tak teplé křupavé solené. I dnes, když si je koupíme, snažím se docílit jejich čerstvost a křupavost a proto je hodím do horkovzdušné fritézy a osolím. Sice to není to samé, jako škvarky za zabijačky, ale aspoň trochu se to k tomu přibližuje.
Recept na domácí sádlo a škvarky
Ingredience nezbytné k přípravě domácího sádla a škvarků
- 2 kg syrového vepřového sádla (nejlépe hřbetní)
- trochu mléka na závěreční dobarvení
- sůl dle chuti
Postup přípravy sádla a škvarků

1. Sádlo nakrájíme na malé kostky 1-2 cm.
2. V širokém hrnci pomalu zažíváme na středním plameni.
3. Za občasného míchání se tuk začne pomalu roztápět.
4. Když škvarky začnou chytat zlatavou barvu, slijeme tuk a přes sítko ho nalijeme do čistých sklenic.Zavřeme sklenice a uložíme do chladu, kde vydrží několik měsíců.
5. Chceme li, aby škvarky chytli krásně zlatavou barvu, nakonec na ně nalijeme trochu mléka, zamícháme, mléko necháme odpařit a škvarky vyjmeme, necháme okapat a osolíme.

Zajímavosti
Sádlo má vysoký bod přepalování, proto je nejvhodnější na smažení, v rozumné míře je zdravější než průmyslové margaríny.
A víte, že škvarky byly dřív měna? Měnily se mezi sousedy za vejce, mouku nebo mléko.
Krajíc chleba se sádlem a kousky škvarků, s cibulí a se solí je dnes trendy jídlem v bistrech a restauracích.
Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci
3 komentářů
Báječné vzpomínky , to se nedá vymazat
Je sice hezké zveřejňovat notoricky známé recepty na domácí sádlo, či škvarky. Ale zkuste si dnes koupit hřbetní sádlo, které je silné aspoň 2cm! Z tenčího sice vyškvaříte sádlo na vaření a chleba, ale pořádné domácí škvarky, na ty můžete zapomenout…
Dobrý den, kvalitní hřbetní sádlo s dostatečnou vrstvou tuku už dnes není vůbec samozřejmost. V mnoha řeznictvích se prodává spíš tenčí sádlo nebo směsi, které na škvarky nejsou ideální. Přesto jsme recept zveřejnili, protože věříme, že se stále najdou lidé, kteří mají přístup k poctivým surovinám – a zároveň chceme, aby recept zůstal zachovaný i pro ty, kteří si ho třeba pamatují z dětství. Hezký den!