Preferujete také raději chuť čerstvého jogurtu i ve sladkých receptech, koláčích a dezertech? Já mám občas chuť na koláče s jogurtovým krémem než velmi sladké klasické krémy. A tento recept na jogurtový koláč je přesně o lehké jogurtové chuti. Vynikající, svěží koláč s nastrouhaným těstem pohladí vaše chuťové buňky svoji vzdušností a pocitem jara.
Vzhledem k tomu, jak je tento domácí jogurtový koláč výborný, mohlo by se zdát, že je i složitý, ale opravdu není. Nejdůležitějším prvkem je přidání chutného a čerstvého jogurtu a nahrubo nastrouhané těsto, díky kterému je korpus velmi vláčný. Zkuste upéct například pro očekávanou návštěvu a uvidíte, že budete litovat, že jste ho neudělali více.
Recept na domácí strouhaný jogurtový koláč
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech ideálně kulatý o průměru 22 nebo 24 cm
- 1 Struhadlo
Suroviny
Ingredience na korpus
- 200 g Mouky
- 70 g Moučkového cukru
- 80 g Másla
- 2 ks Žloutky
- 1 lžička Prášku do pečiva
- Nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Ingredience na náplň
- 400 g Bílého jogurtu
- 80 g Cukru
- 2 ks Bílky
- 3 lžíce Mouky
Postup
Příprava těsta
- V míse smícháme cukr a žloutky.
- Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
- Přidáme mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru citrónu.
- Těsto vypracujeme a rozdělíme na 2 stejné části.
- Každou část těsta zvlášť zabalíme do potravinářské fólie nebo sáčku a dáme na 30 min do mrazáku.
Příprava náplně
- V míse si vymícháme pevný sníh z bílků.
- Za stálého míchání přidáváme jogurt s cukrem a moukou.
Dokončení
- Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
- Na plech dáme jednu část těsta a vytvarujeme dle dna formy.
- Na těsto nalijeme celou náplň.
- Druhou část těsta rovnoměrně nastrouháme přímo nad náplní.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 35 minut.
- Po vyndání z trouby necháme zchladnout a posypeme moučkovým cukrem.