Každý z nás má zcela jiný názor na tlačenku. Někomu chutná a někdo s ní nemá dobré zkušenosti. Co mě ale na tlačence nejvíce přitahuje, jsou vzpomínky na dětství. Ty vzpomínky, kdy se u babičky sešlo mnoho jejich přátel a pořádala se klasická vesnická zabijačka. A součástí zabijačky byla za všech okolností příprava poctivé tlačenky, na kterou se všichni těšili. Na první pohled nenápadná, ale hned rozpoznatelná od těch šizených z obchodů. Vždy jsme tlačenku považovali za vrchol řeznického a kulinářského umění, není to je studený plátek k pečivu, ale jakási mozaika chutí a textur.
Tato mozaika v podobě vepřové tlačenky s sebou vždy nese trochu historie a příběhů, které se buď dějí nebo vypráví během její přípravy. Navíc tato receptura se u nás dědí již 3 generace, proto si na ni vždy rádi počkáme!
Recept na poctivou vepřovou tlačenku
Ingredience pro přípravu
- 2 vepřová kolena
- 4 jazyky
- kousek plecka a kůže
- kousek srdce (volitelné)
- sůl a pepř
- česnek
- majoránka
- vývar
Postup přípravy domácí tlačenky
1. Nejdříve si uvaříme všechno maso, obereme a necháme vychladnout.
2. Uvařenou kůži umeleme najemno a přidáme k ní sůl, pepř, česnek a majoránku.
3. Zlijeme horkým vývarem a přidáme nakrájené maso a dle potřeby ještě vývar. Prostě od oka, aby nás seděla konzistence i chuť.
4. Nyní tlačenky naplníme a vložíme do vařící vody.
5. Stáhneme teplotu a necháme hodinu vařit.
6. Poté tlačenky vložíme do dřezu napuštěného studenou vodou a poté dáme do lednice.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí
Zajímavosti o tlačence
Tlačenka patří mezi nejstarší zpracované masné výrobky v Evropě. V různých podobách ji znali už staří Slované.
Dříve se dělala jen při zabíjačkách, kdy bylo nutné zužitkovat všechno, takže žádné maso nepřišlo nazmar.
Základní surovinou byla hlava, jazyk, srdce a kůže. Moderní verze jsou jemnější, ale mnozí stále dávají přednost „staré škole“.
Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, cibulí, octem a solí.
Doma dělaná tlačenka je zcela bez konzervantů a vydrží v lednici 3–5 dní.

Terina z uzeného kolene: Francouzská obdoba české tlačenky
pozn.: částečně upraveno AI