Každý z nás má zcela jiný názor na tlačenku. Někomu chutná a někdo s ní nemá dobré zkušenosti. Co mě ale na tlačence nejvíce přitahuje, jsou vzpomínky na dětství. Ty vzpomínky, kdy se u babičky sešlo mnoho jejich přátel a pořádala se klasická vesnická zabijačka. A součástí zabijačky byla za všech okolností příprava poctivé tlačenky, na kterou se všichni těšili. Na první pohled nenápadná, ale hned rozpoznatelná od těch šizených z obchodů. Vždy jsme tlačenku považovali za vrchol řeznického a kulinářského umění, není to je studený plátek k pečivu, ale jakási mozaika chutí a textur.

Tato mozaika v podobě vepřové tlačenky s sebou vždy nese trochu historie a příběhů, které se buď dějí nebo vypráví během její přípravy. Navíc tato receptura se u nás dědí již 3 generace, proto si na ni vždy rádi počkáme!

Recept na poctivou vepřovou tlačenku

Ingredience pro přípravu

  • 2 vepřová kolena
  • 4 jazyky
  • kousek plecka a kůže
  • kousek srdce (volitelné)
  • sůl a pepř
  • česnek
  • majoránka
  • vývar

Postup přípravy domácí tlačenky

1. Nejdříve si uvaříme všechno maso, obereme a necháme vychladnout.

Všechno maso a kůže uvaříme.
Foto: cooky.cz, Všechno maso a kůže uvaříme.

2. Uvařenou kůži umeleme najemno a přidáme k ní sůl, pepř, česnek a majoránku.

3. Zlijeme horkým vývarem a přidáme nakrájené maso a dle potřeby ještě vývar. Prostě od oka, aby nás seděla konzistence i chuť.

Zalijeme horkým vývarem.
Foto: cooky.cz, Zalijeme horkým vývarem.

4. Nyní tlačenky naplníme a vložíme do vařící vody.

5. Stáhneme teplotu a necháme hodinu vařit.

6. Poté tlačenky vložíme do dřezu napuštěného studenou vodou a poté dáme do lednice.

Obrázek receptu na zelnici s klobásou.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí

Domácí poctivá tlačenka.
Foto: cooky.cz, Domácí poctivá tlačenka.

Zajímavosti o tlačence

Tlačenka patří mezi nejstarší zpracované masné výrobky v Evropě. V různých podobách ji znali už staří Slované.

Dříve se dělala jen při zabíjačkách, kdy bylo nutné zužitkovat všechno, takže žádné maso nepřišlo nazmar.

Základní surovinou byla hlava, jazyk, srdce a kůže. Moderní verze jsou jemnější, ale mnozí stále dávají přednost „staré škole“.

Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, cibulí, octem a solí.

Doma dělaná tlačenka je zcela bez konzervantů a vydrží v lednici 3–5 dní.

Obrázek receptu na terinu z uzeného kolena.

Terina z uzeného kolene: Francouzská obdoba české tlačenky

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest