Není nad domácí pečivo, to snad vysvětlovat nemusíme. Pečivo z obchodu se neustále opakuje, rychle tvrdne, je často bez nápadu a čím dál dražší. Díky našemu speciálnímu majonézovému těstu upečete lehké a nadýchané rohlíčky perfektní na snídani, svačinu nebo jako přílohu. Krémová textura rohlíčku vás okouzlí u prvního sousta. Díky margarínu a sýru zase dostanete chuťovou bohatost a šťavnatost.
Recept na rohlíčky z majonézového těsta
Ingredience pro přípravu
- 500 g mouky
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g majonézy
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 100 g margarínu
- 100 g sýru gouda
- 1 vejce
- sezam nebo kmín dle chuti
Postup přípravy
1. Ohřejeme si mléko a přidáme k němu cukr a rozmělněné droždí.
2. Kvásek necháme 10 minut vzejít na teplém místě.
3. Po nastartování kvásku k němu přidáme polovinu dávky mouky, sůl a majonézu.
4. Promícháme a postupně přidáme zbytek mouky smíchaný s práškem do pečiva.
5. Uhněteme nelepivé těsto a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
6. Po vykynutí těsto rozdělíme na 16 kuliček, které necháme opět 10 minut odpočinout a poté je rozválíme.
7. Každou placku potřeme margarínem, vždy na jeden konec položíme kus sýru gouda a srolujeme v rohlík.
8. Dáme si předehřát troubu na 220°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
9. Srolované rohlíčky rozložíme na plech a necháme ještě 30 minut kynout.
10. Potřeme je všechny rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo sezamem.
11. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Tip na závěr
Hotové rohlíčky můžete podávat teplé i studené, každá varianta má něco do sebe. Jsou výborné s máslem, jako příloha k jinému pokrmu nebo klidně samotné. Uděláte s nimi dojem za všech okolností.