Když dudák dohrál, pomazánka přišla na stůl. Možná i takový je její původ, neboli název, kdo ví! Každopádně voní venkovem, údajně recept vznikl někde v podhůří Šumavy, v chalupách, kde se šetřilo, ale nikdy se nešetřilo na chuti. Její základem je tvaroh, který si lidi kdysi mazali na chléb a posypali zelenou cibulkou a různým dostupným kořením.
Z toho základu vznikla pomazánka, která je plná bílkovin a když si k ní dáte k snídani hrnek silné bílé kávy z melty, jak to připravovali kdysi, máte pocit, že se čas zastavil a svět voní po seně a čerstvém vzduchu. Pomazánku určitě využijete i například na kanapky nebo jen tak na malé jednohubky z rohlíků pro děti, protože je zdravá a neskutečně chutná.
Recept na dudáckou pomazánku
Ingredience potřebné na přípravu tvarohové pomazánky z Pošumaví
- 1 měkký tvaroh
- kousek změklého másla (asi 1 cm plátek)
- 2 lžíce sladké smetany
- 1 rovná lžička sladké mleté papriky
- 1 malá cibule
- sůl dle chuti
Postup přípravy dudácké pomazánky
1. Tvaroh s máslem vyšleháme dohladka.
2. Za stálého míchání přiléváme smetanu, pokud se nespojí s tvarohem.
3. Přidáme papriku a osolíme dle chuti.
4. Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
5. Pomazánku dobře vyšleháme, aby byla lehce nadýchaná.
Servírování
Podáváme s čerstvým kvádrovým chlebem nebo topinkami.
Skvěle ladí s bílou mletou kávou z melty s trochou cukru.

Párky, jaké jste ještě nejedli: párky v pizza těstíčku plněné, pečené a neodolatelné

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
pozn.: částečně upraveno AI