Když dudák dohrál, pomazánka přišla na stůl. Možná i takový je její původ, neboli název, kdo ví! Každopádně voní venkovem, údajně recept vznikl někde v podhůří Šumavy, v chalupách, kde se šetřilo, ale nikdy se nešetřilo na chuti. Její základem je tvaroh, který si lidi kdysi mazali na chléb a posypali zelenou cibulkou a různým dostupným kořením.

Z toho základu vznikla pomazánka, která je plná bílkovin a když si k ní dáte k snídani hrnek silné bílé kávy z melty, jak to připravovali kdysi, máte pocit, že se čas zastavil a svět voní po seně a čerstvém vzduchu. Pomazánku určitě využijete i například na kanapky nebo jen tak na malé jednohubky z rohlíků pro děti, protože je zdravá a neskutečně chutná.

Recept na dudáckou pomazánku

Ingredience potřebné na přípravu tvarohové pomazánky z Pošumaví

  • 1 měkký tvaroh
  • kousek změklého másla (asi 1 cm plátek)
  • 2 lžíce sladké smetany
  • 1 rovná lžička sladké mleté papriky
  • 1 malá cibule
  • sůl dle chuti

Postup přípravy dudácké pomazánky

1. Tvaroh s máslem vyšleháme dohladka.

2. Za stálého míchání přiléváme smetanu, pokud se nespojí s tvarohem.

3. Přidáme papriku a osolíme dle chuti.

4. Přidáme najemno nakrájenou cibuli.

5. Pomazánku dobře vyšleháme, aby byla lehce nadýchaná.

Pomazánku vyšleháme , aby byla nadýchaná.
Foto: cooky.cz, Pomazánku vyšleháme , aby byla nadýchaná.

Servírování

Podáváme s čerstvým kvádrovým chlebem nebo topinkami.

Skvěle ladí s bílou mletou kávou z melty s trochou cukru.

Obrázek receptu na Pizza párky nejen na dětskou párty, ale i pro hravé dospěláky

Párky, jaké jste ještě nejedli: párky v pizza těstíčku plněné, pečené a neodolatelné

Obrázek receptu na Koleno na chleba - poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest