Bábovka je jeden z nejběžnějších a nejoblíbenějších moučníků české kuchyně. Pekly je už naše prababičky a recepty na různé bábovky jsou známé již po celé generace. Popularitu si vysloužila nejen svým atypickým tvarem, ale zejména svojí jednoduchou přípravou. Prostě jenom umícháme těsto, nalejeme do formy a upečeme. Koneckonců většina dětí se učí péct právě bábovky již v raném věku, jelikož jde opravdu o snadný proces.
Bábovka Bětka se může pyšnit dvoubarevnou strukturou s mramorovým vzorem. Samozřejmě jde o kombinaci vanilkového a kakaového těsta. Díky tomuto vizuálnímu efektu vypadá bábovka velmi chutně už od pohledu. Bětka navíc obsahuje trochu rumu, takže její aroma se line celou kuchyní už během pečení.
Recept na bábovku Bětku
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml horké vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový pudink
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy
1. Žloutky utřeme s prosátým cukrem a po částech přidáváme olej a horkou vodu.
2. Šleháme, dokud není směs hustá a potom přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a pudinkem.
3. Ušleháme, vmícháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a ovoníme citronovou kůrou.
4. Z kakaa a rumu umícháme kašičku (pokud nechceme rum dáme místo něj vodu), spojíme ji s částí těsta a pak vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.

Rodinná kávová bábovka ideální k odpolední svačině
5. Vlijeme nejprve světlé těsto, poté tmavé a nakonec opět světlé.
6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 40 minut.
7. Špejlí pro jistotu vyzkoušíme zda je bábovka upečená.
8. Necháme vychladnout, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Zajímavosti o bábovkách
První bábovky se pekly již v 17. století a údajně se tam mělo odehrávat na území Rakouska a Německa. Původně se využívaly keramické formy, dnes jsou však populární kovové s nepřilnavým povrchem nebo silikonové. Během let se z původní receptury vyvinuly další varianty jako rumová, tvarohová, citronová, ořechová nebo třeba perníková.

Mramorovaná bábovka snadno a rychle
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI