Podzim je obdobím, kdy se naše kuchyně zaplňuje teplými barvami a chutěmi sezónních surovin. Jednou z nejvýraznějších hvězd této doby je dýně – univerzální ingredience, která se skvěle hodí do různých pokrmů od polévek až po dezerty. Tento dýňový kompot, který můžete obohatit ananasovou příchutí přináší svěží kombinaci sladkosti dýně s exotickou šťavnatostí ananasu. Výsledkem je lahodný a aromatický dezert, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči.
Příprava tohoto kompotu je jednoduchá a vyžaduje jen několik běžných surovin, které najdete v každé kuchyni. Ideální je jako sladký závěr rodinného oběda, na zahřátí po podzimní procházce či jako sladká svačinka pro děti. Vstupte do světa podzimních požitků a vyzkoušejte tento jedinečný dýňový kompot ještě dnes, dejte nám vědět, jak Vám chutnal!
Recept na dýňový kompot – tradiční i ananasová příchuť
Potřebné vybavení
- Nůž Na krájení a loupání dýně
- Prkénko
- Lžíce Na míchání
- Větší hrnec
- Tyčový mixér. Pokud chcete kompot trochu rozmixovat pro hladší konzistenci
Suroviny
- 1 ks Dýně (středně velká)
- 1 l Voda
- 200 g Cukr (můžete upravit dle chuti)
- 2 ks Skořice (vcelku)
- 1 ks Vanilkový cukr (lze i vanilkové aroma)
- 1 ks Citron
Na ananasovou příchuť
- 200 g Ananas (Konzervovaný nebo čerstvý)
- 1 ks Ananasové aroma (lze použít místo Ananasu)
Postup
- Dýni důkladně omyjte, oloupejte a odstraňte semínka.
- Dýni nakrájejte na menší kousky, doporučuji kostičky veliké přibližně 1 cm.
Foto: Licencovaná fotografie Freepik.com
- V hrnci přiveďte k varu odměřený 1 litr vody.
- Přidejte nakrájenou dýni a vařte na střední stupeň/plamen zhruba 15 až 20 minut do změknutí dýně. Menší kousky budou měkčí dříve.
- K uvařené dýni přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr, zamíchejte a vařte dalších 10 minut dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte šťávu z jednoho citrónu, pokud chcete kompot s ananasem, nyní přidejte ananas či ananasové aroma. Dobře promíchejte.
- Pokud budete kompot podávat hned, nechte vychladnout a podávejte v miskách vlažný nebo studený.
- Pro zavaření plňte horké do připravených čistých sklenic, zavřeme čistým víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro delší trvanlivost před zavřením zalejte cukrovým nálevem a sterilujte v zavařovacím hrnci na 85 stupňů zhruba 30 minut.